Het eerste Grode Grunneger Dictee dat gisteren gehouden werd in het Der-Aa Theater was een succes. Zo’n 40 deelnemers gingen de uitdaging aan. Het bleek een moeilijk dictee en mondjeploagerij, maar de winnaar van de avond – de 87-jarige Kees Reinders uit Middelstum – had slechts 12 fouten.

Tweede winnaar was Els Castelein uit Groningen met 19 fouten en Anja Korteweg uit Bad Nieuweschans werd derde met 23 fouten. De slechtste deelnemer had 65 fouten. De taalkundigen Gronings Fré Schreiber en Coby Vermeeren-Thedinga (docente Groninger taal bij het CGTC) waren de samenstellers van het dictee, dit keer in het thema Dikkedakken (lekker eten). Toneelactrice en Dag van de Grunneger toal voorzitter Riemke Bakker las het dictee voor.

In de pauze hield CGTC consulent Henk Scholte een culinaire beschouwing over Gronings eten met aansluitend een kleine Grunneger pruiverij. Streektaalzanger Klaas Spekken was gevraagd voor de muzikale omlijsting. Het Grode Grunneger Dictee 2018 werd georganiseerd door het CGTC en De Grunneger Sproak.

Voor wie het dictee nog eens rustig wil nalezen hebben wij de 8 dicteezinnen nog even op een rijtje gezet:

GrodeGrunnegerDictee2018_Gommesdoagen

Foto: Jos Rietveld