Foto Jan Glas

Kees van der Hoef (Groningen, 1935 – 2018) was dichter en schrijver, samensteller en uitgever van poëziebloemlezingen en historische publicaties en organisator van literaire avonden. Hij begon in de jaren ’60 als rock ’n roll-artiest bij de notoire, theatrale muziekgezelschappen Big Hill and the Rock Bombers en de Jan Hekert Experience. Hij liet vooral van zich horen tijdens provoachtige manifestaties en verzorgde diverse publicaties. Titels uit die tijd zijn onder meer Gouden jaren van de rock (1971-1973), Terugblik op Groningen(1974) en En van je hela hola (1976). Zijn cyclus ‘Dodentoavel’ verscheen in de jaren ’90 in het tijdschrift Krödde en is zijn bekendste Groningstalige publicatie. De ‘Dodentoavel’ is de stamtafel van Van der Hoef in café de Stadtlander in de stad Groningen, waar hij dagelijks rond het middaguur met enige generatiegenoten bespreekt wie van hun vrienden en kennissen er nu weer het loodje heeft gelegd. Hij verzorgde tientallen publicaties over de stad Groningen en haar inwoners, soms in samenwerking met anderen. Hij putte hiervoor uit zijn uitgebreide archief van historische foto’s.

In 2008 ontving Van der Hoef de eerste Kees van der Hoef-prijs voor zijn verdiensten voor de literatuur in Groningen, voor zijn rol als aanjager van nieuw talent en z’n complete oeuvre. De prijs bestaat naast 250 euro uit een pond paling, refererend aan een uitspraak van Van Der Hoef: ‘De kracht van de herhaling is gelijk aan een spastische paling’. Sindsdien is de prijs, die wordt toegekend aan ‘een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage levert aan het literaire leven in Groningen’, uitgereikt aan o.a.: Tsead Bruinja, Coen Peppelenbos en Café Marleen.

Ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van Kees van der Hoef ging op 3 januari 2015 KEES! van Buddy Hermans in première in het Forum in de stad Groningen, een documentaire over Van der Hoefs leven.

Informeel wordt Kees van der Hoef in brede kring gezien als de enige echte Groninger Stadsdichter.[JG]

Foto: Jan Glas

KEES! from GAVA on Vimeo.

Bronnen: H. Diemer en J. Loer, Twee eeuwen Gronings, n golden toal (In Boekvorm 2005). Nieuwe Groninger Encyclopedie (Regio-Projekt Uitgevers 1999). www.poparchiefgroningen.nl.