Presentatie eerste Groningse editie Wiesneus in het Stadhuis van Groningen. Leerlingen van de Joseph Haydn school en locokinderburgemeester Amy met de Wiesneus 2019 - Foto Pjotr Wiese.

Vandaag 1 maart is de kick-off van de Meertmoand Streektoalmoand in Groningen. Het Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC) deed vanmiddag de aftrap in het Stadhuis van Groningen. Daar presenteerde Theo de Groot, consulent van CGTC, een nieuw Groningstalig tijdschrift voor basisscholen: De Wiesneus. Hij deed dit niet alleen. Loco-kinderburgemeester van de stad Amy overhandigde de Wiesneus aan wethouder van Onderwijs Carine Bloemhoff. Kinderen van Openbare Basisschool Joseph Haydn lazen vervolgens een aantal teksten en verhaaltjes voor aan de wethouder.

Nedersaksische samenwerking

Het Wiesneus initiatief is een samenwerking met de Drentse streektaalorganisatie Huus van de Taol en de Nedersaksische streektaalorganisaties in Overijssel, Twente en de Achterhoek. Wiesneus is een kindertijdschrift waarin op een leuke manier aandacht aan het Gronings wordt besteed. Het magazine met onder meer verhalen, spelletjes, liedjes en recepten in het Gronings wordt vanaf maandag 4 maart gratis aan een vijftigtal geïnteresseerde basisscholen in de provincie verstrekt.  Merendeel besteedt in deze weken aandacht aan het Gronings. Waaronder de Joseph Haydn school uit de stad Groningen.

Streektaal projectweek

Een groepje kinderen van de Joseph Haydn school – waaronder de loco-kinderburgemeester – waren door CGTC en de wethouder van Onderwijs uitgenodigd om vanmiddag te komen voorlezen in het Stadhuis. De Joseph Haydn basisschool besteedt vanaf vandaag twee weken lang volop aandacht aan Groningen en de Groninger taal. Met het uitreiken van het kindertijdschrift willen het CGTC  en de Joseph Haydn school het belang van streektaal onderwijs op basisscholen op een leuke en ludiek manier onderstrepen.

Streektaalmaand

In heel Nederland wordt gedurende de hele maand maart volop aandacht besteed aan de verschillende streektalen die Nederland rijk is. Streektaal is springlevend. Dit blijkt wel uit de erkenning van de Nedersaksische talen en de ondertekening van het Nedersaksisch convenant in oktober 2018. Dat streektalen weer springlevend zijn blijkt ook uit de groeiende belangstelling voor streektaal onderwijs. Gedeputeerde Staghouwer onderschreef dit kort geleden nog eens in zijn aandacht voor onderwijs in de eigen streektaal.

Bekijk hier foto’s van de Wiesneus uitreiking in het Stadhuis gemaakt door Pjotr Wiese.
Bekijk hier de reportage van OOGTV en hier de uitzending Noord Vandaag met hierin aandacht voor Wiesneus.