Foto Peter Blokzijl

Klaas Spekken is (Groninger) streektaalzanger én muziekpedagoog. Hij is geboren in Musselkanaal op z’n 11e verhuisde hij naar Ter Apel waar hij, na wat omzwervingen, ook nu weer woont. Van kind af aan wilde hij al zanger worden,  hij doorliep het conservatorium waar hij zich met name toelegde op lesgeven. In deze periode werd ook zijn liefde voor musicals geboren. In 1996 deed Spekken mee aan de operette ‘Boccaccio’, hij speelde in ‘Sinatra, the bands, the Music’, een show van de Koninklijke Luchtmacht en In ‘Annie, the musical’ was hij de understudy voor de rol Bert Healy.

Het Noorden bleef trekken en Spekken besloot terug te gaan naar Groningen. Met zijn eerste CD ‘Retour Troapel’ begon zijn carrière in Noord-Nederland. De teksten van de meeste van zijn liedjes zijn geschreven door Dina Bellinga. Prachtige Groninger liedjes die in ieder nummer een duidelijke sfeer oproepen. Maar ook liedjes van andere artiesten (Frank Sinatra, Venice en Freddie Aguilar, maar ook An Kuipers) die zijn voorzien van Groninger teksten staan op zijn omvangrijk repertoire. In 2002 kwam de tweede CD ‘Wat ik die zeggen wil’ uit. In  2004 volgt CD ‘Doe lopst noeit allain’, met 15 Frank Sinatra songs vertaald door Dina en Hennie Bellinga in het Gronings. In 2008 presenteerde hij een eigen theatershow: ‘Van reurom tot kaviaar’ met gasten als: Wia Buze, Saja Velt, Frédérique Sluiterman van Loo, Janine Vos, Paul Vaes en Tony Neef. Deze show werd vijf keer opgevoerd in de theaters van Groningen. Ook komt dat jaar zijn CD  ‘Zun en Schare’ uit. In 2010 komt Spekken in aanraking met de liedjes van de Zuid-Afrikaanse zanger Koos du Plessis (1945-1984). Dat was het begin van ‘Ofschaaid zunder Woorden’ een project waarbij Dina Bellinga de mooiste nummers van Koos (de Ede Staal van Zuid-Afrika) heeft vertaald naar het Gronings. Samen met Wia Buze en diverse muzikanten werd de CD “Ofschaaid zunder Woorden” opgenomen. In April 2010 is de CD gelanceerd en er een concertreeks in Groningen en Drenthe.

n 2011 werkt Klaas Spekken mee aan ‘Groningen Anders’, een reeks theaterconcerten rond het werk van An Kuiper. In deze concertreeks treedt hij op samen met Tineke Rouw, Fransien Kuiper, Laurens Schreuder en Marianne van de Velde. Verder deelt Klaas geregeld het podium met o.a. Alex Vissering en Hans van der Lijke.

www.klaasspekken.nl