De Grunneger Dainst in 2019. Foto: www.diaconie.com

Op zondag 23 oktober 2022 is er voor de 16e keer een Grunneger Dainst, Groninger kerkdienst, in de Oude Lutherse Kerk in Amsterdam. Het thema  van de kerkdienst is ‘Kop ter veur’ (Houd moed). Centraal staat de ontmoeting van Jezus met de verlamde man (Mt. 9). Voorganger is dominee Harry Donga. De liturgie – liederen, bijbellezingen, preek en gebeden – is in het Gronings.

Christiaan de Vries en Westkantstad
Christiaan de Vries speelt tijdens de dienst op het Bätz/Johan Frederik Witte-orgel uit 1886. De band Westkantstad uit het Westerkwartier (Jan Ruiter: bas, Bennie Timmer: gitaar, Sjouke Dijkstra: gitaar en Siemon Terpstra: drums), levert samen met zanger Gert Sennema een muzikale bijdrage met enkele Groningstalige nummers waaronder ‘Woar laifde woont’.

Gert Sennema
Naast musicus en tekstschrijver is Gert Sennema ook beeldhouwer. Voor het project ‘Verbeeld verleden’ in de Groningse Folkingestraat, maakte hij Portaal, een bronzen deur die niet open kan en nergens heen leidt, als herinnering aan de Joodse bewoners, die hier voor de Tweede Wereldoorlog woonden. Ook maakte hij vanuit een openlucht atelier voor de rechtbank in Assen het beeld van Sisyphus dat geplaatst werd voor het Drents Museum. Een deel van het werk van de uit Grijpskerk afkomstige kunstenaar zal op 23 oktober in de Oude Lutherse Kerk geëxposeerd worden.

Collecte voor Wereldhuis
De ‘collecte’ is voor het Wereldhuis – adem- en steunplek voor migranten zonder papieren – en voor de onkosten van de dienst. ‘Want migranten helpen migranten’ aldus de voorbereidingsgroep. Het Wereldhuis is een initiatief van de Protestantse Diaconie in samenwerking met de Lutherse Diaconie in Amsterdam.

Bezoekers
Na twee jaar corona maatregelen hopen we dit jaar weer volop bezoekers te kunnen verwelkomen. De dienst zal ook live (en achteraf) via internet op YouTube te volgen zijn.

Voor de actuele informatie over de Grunneger Dainst in Amsterdam kijk op www.diaconie.nl.