De Grunneger vlag hangt uit tijdens de Grunneger Dainst 2019. Foto: David Drost

Op zondag 23 oktober 2022 is er voor de 16e keer een Grunneger dainst (Groninger kerkdienst), in de Oude Lutherse Kerk in Amsterdam. Thema van de kerkdienst is dit keer Kop ter veur (Houd moed). Centraal staat de ontmoeting van Jezus met de verlamde man (Mt. 9). Voorganger is dominee Harry Donga en de liturgie – liederen, bijbellezingen, preek, gebeden etc. – is volledig in het Gronings. De Groninger diensten in Amsterdam worden jaarlijks bezocht door vele Groningers uit het hele land. De dienst zal ook live via internet te volgen zijn via https://www.youtube.com/c/EvangelischLutherseGemeenteAmsterdam. De dienst begint om 10.30 uur.

Muziek
Christiaan de Vries speelt tijdens de dienst op het Bätz/Johan Frederik Witte-orgel uit 1886. De band Westkantstad uit het Westerkwartier (Jan Ruiter: bas, Bennie Timmer: gitaar, Sjouke Dijkstra: gitaar en Siemon Terpstra: drums), levert samen met zanger Gert Sennema een muzikale bijdrage met enkele Groningstalige nummers waaronder Woar laifde woont.

Expositie beeldhouwer Gert Sennema
Naast musicus en tekstschrijver is Gert Sennema ook beeldhouwer. Voor het project Verbeeld verleden in de Groningse Folkingestraat, maakte hij Portaal, een bronzen deur die niet open kan en nergens heen leidt, als herinnering aan de Joodse bewoners, die hier voor de Tweede Wereldoorlog woonden. Ook maakte hij het vanuit een openlucht atelier voor de rechtbank in Assen het beeld van Sisyphus dat geplaatst werd voor het Groninger Museum. Een deel van het werk van de uit Grijpskerk afkomstige kunstenaar zal op 23 oktober in de Oude Lutherse Kerk geëxposeerd worden.

Collecte voor Wereldhuis
De collecte is voor het Wereldhuis – adem- en steunplek voor migranten zonder papieren – en de onkosten van de dienst. ‘Want migranten helpen migranten’, aldus de voorbereidingsgroep. Het Wereldhuis is een initiatief van de Protestantse Diaconie in samenwerking met de Lutherse Diaconie in Amsterdam.

Grunn in Amsterdam
Na de dienst wordt elk jaar het Groninger volkslied gezongen en is er ‘kovvie & kouke’. De Groninger Diensten in Amsterdam begonnen in 2007 en worden (buiten coronatijd) jaarlijks bezocht door ruim 400 mensen. Vorig jaar werd in verband met de jubileumviering (15e keer) het boekje Grunn in Amsterdam uitgebracht. Deze is op 23 oktober in de Oude Lutherse Kerk nog verkrijgbaar of bij de lutherse diaconie info@diaconie.com.

Alle informatie over de Groninger Dienst op een rijtje:
Datum: zondag 23 oktober 2022
Aanvang: 10.30 uur
Plaats: Oude Lutherse Kerk aan Singel/Spui in Amsterdam (op loopafstand van tram- en metrohaltes).
Crèche: Voor de kinderen (het ‘lutje goud’) is er tijdens de dienst opvang.
Informatie op www.diaconie.com en  https://www.facebook.com/Grunnegerdainst/  of bij: Lutherse Diaconie Amsterdam e: info@diaconie.com t: 020 4044708.