Collagewerk van Mien Grunneger Laand. Foto: website Joyce Zwerver

Wat is er zo typerend aan de provincie Groningen? En is zij in één landschap te vangen? Met het project Mien Grunneger Laand is beeldend kunstenaar Joyce Zwerver zo’n twee jaar geleden een zoektocht gestart naar de visuele kwaliteiten van het Groninger landschap. Na vele wandelingen en honderden foto’s, bleek de provincie veel diverser dan aanvankelijk gedacht. Joyce verdeelde de provincie in vier landschapstypes (bos, wierde, veen en dijk). Elk landschapstype koppelde zij aan een locatie, waar Joyce vervolgens een locatiegericht, ruimtelijk werk voor ontwikkelde. In de zomer van 2022 waren de werken middels wandelingen te vinden en ze werden verbonden door een wandelkaart.

Sculpturale collage werken
Al het verzamelde beeldmateriaal voor Mien Grunneger Laand leidde tot een serie sculpturale collage werken. Tijdens festival GRN op zaterdag 19 november in het Kielzog is een aantal van deze werken te zien in de Vide Slochteren van t Kielzog in Hoogezand. Joyce Zwerver is deze dag om 16.00u aanwezig om uitleg te geven over haar kunstwerk en vragen van bezoekers te beantwoorden.

Mien Grunneger Laand won in 2020 het Hendrik de Vriesstipendium beeldende kunst en werd daarnaast gesteund door het Mondriaan Fonds, stichting Stokroos, Kunstraad Groningen en stichting Beringer Hazewinkel. Het Groninger Landschap, Heemtuin Muntendam en Waterschap Hunze&Aa’s stelden hun landschap beschikbaar voor de ruimtelijke installaties die afgelopen zomer te zien waren in de provincie.

Over Joyce Zwerver
Het werk van Joyce uit zich in monumentale installaties en sculpturale collages. Locatiegericht werken speelt hierin de hoofdrol. Binnen, buiten, in het landschap of met het landschap; de locatie wordt visueel benaderd in een zoektocht naar bruikbare vormen, lijnen, afmetingen en verhoudingen. Soms wordt hierbij gezocht naar een contrast, soms naar een poëtische samenhang. Eenvoud, tactiliteit, materialiteit en eenheid zijn daarbij de leidraad.

Bekijk het complete programma van festival GRN op de website van het Kielzog.