Laurens Huizinga (geb. 22-02-1868 – overl. 05-09-1891), timmerman in Stad en op 23 jarige leeftijd aan tbc overleden. Dichtte plm. 1890, ‘Hou Columbus Amerikoa ontdekte’.
Andere voordrachten van zijn hand zijn:
’n Abuus van Geert Stronke, Het feest van 28 augustus, De Bezzembinder, Raint van Paize en ’t Nij Kermislaid.

Over de totstandkoming van ‘Hou Columbus Amerikoa ontdekte’. schreef zijn vriend, Teko van Meurs* in het Maandblad Groningen, het volgende relaas:
“Naar aanleiding van vele vragen, tot mij gericht, wie toch wel de schrijver van de bekende geestige voordracht: “De raize van Columbus noar Amerikoa”, kan ondergeteekende, oud-vriend van den schrijver met zekerheid verklaren, dat deze voordracht is gemaakt door Laurens Huizinga, timmerman, wonende Barestraat Groningen. In die tijd ongeveer 30 jaar geleden, was ik werkzaam in de boekhandel en gaf mijn vriend, die sukkelde en aan tuberculose is overleden een humoristisch album (of het nog bestaat weet ik niet) ter lezing. Daarin waren plaatjes afgebeeld, zonder tekst, welke op zeer aardige manier bedoelde reis weergaven, waarop L. H. op het idee kwam en ;’s avonds de stukjes die hij soms onder het werk op een plankje opschreef, rangschikte en volmaakte.”[HS]

Het gedicht ‘Hou Columbus Amerikoa ontdekte’.

*Teko van Meurs (12-12-1868 – 09-11-1945)
Bron: Maandblad Groningen, derde jaargang 1920/1921 blz. 38