Het Van Old noar Jong lespakket. Foto: Martijn Wieling

Het lespakket Van Old noar Jong, waarmee kinderen op de basisschool kennis kunnen maken met en onderzoek doen naar de Groningse taal, heeft de provincie veroverd. Alle 97 op dit moment beschikbare pakketten zijn inmiddels vergeven. Maar niet alleen scholen uit Groningen gaan aan de slag met het Gronings; ook een aantal scholen uit Drenthe, Overijssel en zelfs Friesland hebben het pakket aangevraagd. Daarnaast is de bijbehorende Van Old noar Jong app inmiddels al meer dan 2.000 keer door individuele gebruikers gedownload.

Kennismaken met het Gronings
Van Old noar Jong
is een lesprogramma en een app waarmee kinderen op de basisschool Gronings kunnen leren. In samenwerking met Groningers is er uitgezocht welke woorden en uitdrukkingen doorgegeven moeten worden. Door middel van een aantal geïllustreerde verhalen maken de kinderen kennis met de basis van het Gronings. De app bestaat uit de onderdelen lezen, luisteren, schrijven en spreken, waarbinnen de kinderen verschillende levels kunnen uitspelen. De app is ontwikkeld door Martijn Wieling, bijzonder hoogleraar Nedersaksische / Groningse Taal en Cultuur (RUG), CGTC en de Scholierenacademie van de RUG, in samenwerking met het Alfacollege in Groningen. Binnen het lesprogramma kunnen kinderen hun eigen onderzoekje naar taalvariatie in Groningen opzetten.

Lancering
Op 28 oktober werd op Openbare Daltonbasisschool Nijenstein in Zandeweer de app met het begeleidende lesprogramma van Van Old noar Jong gelanceerd. Tijdens de lancering maakten de kinderen alvast kennis met de app en het Groningstalig lesprogramma, konden ze genieten van verschillende optredens en werd de dag in Groninger stijl afgesloten met een eierbal.
Bekijk hier de sfeerimpressie van deze middag.