Boekomslag Levende Legende

Het Groningstalige boek Levende legende, n Grunneger odyssee van Ingeborg Nienhuis, uitgegeven door stichting t Grunneger Bouk, is genomineerd voor het Beste Groninger Boek 2024 in de categorie fictie.

Vorige week werd de shortlist voor het Beste Groninger Boek van 2024 bekendgemaakt. Er maken jaarlijks tien boeken kans om het Beste Groninger Boek 2024 te worden. Vijf voor fictie, vijf voor non-fictie. De jury maakte dit jaar een selectie uit de in totaal 49 inzendingen. De twee winnende boeken worden zaterdag 25 mei bekend gemaakt tijdens het Beste Groninger Boekenfeest in Forum Groningen. De winnaars ontvangen zoals elk jaar een kunstwerk.

Levende legende, n Grunneger odyssee

Het boek Levende Legende, n Grunneger Odyssee gaat over het opgaan, blinken en verzinken van popmuzikant Willem Hartsema, alias Will Harris. Hij wordt geboren in Oterdum en lijkt weinig kans te hebben op een succesvol leven, maar dankzij zijn virtuoze pianospel komt hij in de popmuziek terecht. Willem beleeft een ware Odyssee door het Groningerland en ver daarbuiten, en zijn leven lijkt samen te vallen met hoogte- en dieptepunten uit de Groningse geschiedenis van de afgelopen vijftig jaar. Als zestiger kijkt hij terug op zijn leven.

Levende Legende – n Grunneger Odyssee schreef Ingeborg Nienhuis vorig jaar op uitnodiging van t Grunneger Bouk. Deze roman is het vijftigste begunstegersbouk, geschenkboek, die de stichting heeft uitgegeven. In december 2023 kwam er een einde aan die traditie.

Shortlist Fictie

Er werden 26 boeken ingezonden voor de categorie fictie. De shortlist voor fictie is dit jaar divers en bevat poëzie, een dagboek, een jeugdboek, een boek in het Gronings en een roman. De genomineerden zijn:

  • Het Amazone-dagboek van Elzo Smid (Palmslag)
  • Levende legende, n Grunneger odyssee van Ingeborg Nienhuis (t Grunneger Bouk)
  • Als, dan van Janneke de Bijl (Nijgh & van Ditmar)
  • Mijn dochter draagt een steen van Lilian Zielstra (Passage)
  • De jongen die van de wereld hield van Tjibbe Veldkamp (Querido)

Bekijk de Shortlist Non-Fictie op de site van NOORDWOORD.

Beste Groninger Boekenfeest

De prijzen worden ook dit jaar uitgereikt tijdens het Beste Groninger Boekenfeest op zaterdag 25 mei in Forum Groningen. Dit feest is niet alleen voor de genomineerden en hun genodigden, maar voor iedereen die van goede boeken houdt. De toegang is gratis, kaartjes zijn binnenkort te reserveren via de website van Forum Groningen.

Jury

De jury bestaat dit jaar uit Annemarie van Buuren (fotograaf), Nick Everts (theoloog), Maaike Molhuysen (zelfstandig literair redacteur en schrijfcoach), Anneke Tiddens (adviseur taal als basis bij Biblionet Groningen) en Ben Westerink, (winnaar non-fictie BGB 2023).

Leesclub

Behalve de officiële jury is er in de stad Groningen ook nog een lezersjury aan het werk. Tien mensen die van boeken houden, lezen de vijf genomineerde fictieboeken. Het boek dat zij het beste vinden zal de publieksprijs winnen. Wil jij volgend jaar ook zo’n leesclub in je eigen gemeente starten? Neem dan even contact op met NOORDWOORD door te mailen naar marketing@noordwoord.nl.

Over de prijs

De prijs voor het Beste Groninger Boek wordt sinds 2010 jaarlijks georganiseerd door NOORDWOORD, in samenwerking met Forum Groningen. Met de verkiezing van het Beste Groninger Boek wordt zichtbaar hoeveel mooie boeken er vanuit Groningen en over Groningen verschijnen. De shortlist biedt lezers daarom ook mooie nieuwe leesinspiratie.