Lianne Abeln werd geboren in de stad Groningen in 1939 en wordt ook wel de Grand Old Lady van de Groninger streektaalmuziek genoemd. Ze begeleidt zichzelf op de gitaar en soms op de piano. Ze schrijft muziek bij teksten van verschillende schrijvers, maar zingt ook veel eigen teksten. Een van haar bekendste liedjes is ‘Mien Slichte Laand’, een vertaling van ‘Le Plat Pays’ van Jacques Brel.

Lianna Abeln kreeg thuis de liefde voor muziek mee en kreeg pianoles. Gitaarspelen heeft ze zelf ontwikkeld. Al aan het begin van haar carrière behaalde zij belangrijke prijzen. Op achttienjarige leeftijd werd ze landelijk winnares van de stichting d’ Oprechte Amateur (AVRO) met twee Franse chansons. In 1956 won ze de eerste prijs met Franse chansons op het amateursconcours van Radio Luxemburg, ze deelde de prijs met Henny Bijl (Imca Marina).

Sinds 1960 maakte ze met grote regelmaat opnames voor de R.O.N., later RTV Noord. Ze heeft gewerkt voor o.a. AVRO, KRO, VARA, TROS, EO met o.a. Seth Gaaikema en Roelof Stalknecht en de Zaaiers o.l.v. Jos Cléber. Ze trad op voor de Duitse TV (NDR) en werkte mee aan programma’s als Tussen 12 en 2, met Hans van Willigenburg, Dick Passchier enz.

De eerst 15 jaren van haar carriere werkte ze zeer veel samen met David Hartsema en Bé Dijkmeijer. Ook uit de samenwewerking met Jan Klompsma zijn tal van liedjes zijn ontstaan. De samenwerking met Marga Kool heeft tot mooie liedjes geleid (Drents en Nederlands). Ze maakte ze liedjes op teksten (Drents) van Bonnie Veendorp, Roel Reyntjes en Frans Westenbrink.

Al meer dan 35 jaar werkt Abeln samen met gitarist, bassist en arrangeur Ed Wennink. Met de toetreding, enkele jaren geleden, van toetseniste Nettie Vening ontstond een trio dat optreedt met een gevarieerd repertoire bestaande uit Groningse, Drentse en Nederlandse liedjes en Franse chansons.

Abeln tourde met haar programma’s door Groningen en Drenthe, maar ook in Ost-Friesland gaf ze veel optredens in nauwe samenwerking met de dichteres Greta Schoon. Op vele avonden met o.a. Jan J.Boer, Kees Visscher e.a. verzorgden Abeln en Wennink het muzikale gedeelte.

Het 45 jarige jubileum werd op grootse wijze gevierd in theater Geert Teis te Stadskanaal, met Ed Wennink uiteraard en het combo van Addy Scheele.

Prijzen en onderscheidingen
1985: K. ter Laan prijs samen met David Hartsema.
2002: Cultuurprijs van de gemeente Tynaarlo 2006
2002: Ridder in de orde van Oranje Nassau
2011: Winnares Grunny 2011 van RTV Noord.

Discografie
1980 Lianne
1984 Verskes dij k joe lain
1987 Nait zunder die
1987 Cassette met boek van bekende Grunneger Laidjes
1990 Thoes
1995 Levenslien
2002 Droom nu maar (t.b.v. het Ronald McDonaldhuis te Groningen)
2011 t Goie leven, box met 3 CD’s, twee met de mooiste opnames uit het hele werk en één cd met nieuw werk

Meer informatie hier vinden.