Die Tudelband. Foto: Sebastiaan Rodenhuis

Erfgoedpartners | Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC) presenteert zaterdag 13 juli op het festival Dichters in de Prinsentuin in Groningen het literaire/muzikale programma voor de Groningse taal: Grunnegers in t Gruin. Is er een groot verschil tussen het schrijven in het Nederlands en het Gronings? Wat is de meerwaarde van streektaal in de poëzie en wat geeft het Gronings extra mee aan streektaalzang- en muziek?

Grunnegers in t Gruin
Grunnegers in t Gruin staat twee keer in de planning op locatie Martinkerkhof Podium, elke keer treden andere dichters op. Van 11:45 tot 12:30 uur leest Fieke Gosselaar, schrijfster en streektaalconsulente van Centrum Groninger Taal & Cultuur, werk voor van Simon van Wattum. Dichter en schrijver Hanne Wilzing treedt op en Groninger troubadour en singer-songwriter Jan Henk de Groot speelt een aantal liedjes van zijn nieuwe album Fiene.

Tijdens het tweede deel van Grunnegers in t Gruin, van 14:45 tot 15:30 uur, komt schrijfster Ingeborg Nienhuis voordragen uit eigen literair werk. Ook is er aandacht voor het Drents en voor het Nedersaksisch over de grens: het Plattdeutsch. Dichter Egbert Hovenkamp II treedt op met gedichten in het Drents. Die Tüdelband, bestaande uit Mire Buthman (zang, gitaar) en Malte Müller (drums), komt speciaal over vanuit Hamburg. Tijdens het festival laat het muziekduo in een speciale setting hun eigenzinnige en dansbare popliedjes in het Nederduits – Plattdeutsch, of kortweg ‘Platt’ – horen aan het publiek.

Dit programma tijdens Dichters in de Prinsentuin, en alle andere programma’s op zaterdag en zondag overdag, is gratis toegankelijk. Grunnegers in t Gruin is onderdeel van het poëziefestival Dichters in de Prinsentuin op 12, 13 en 14 juli 2024 in de Prinsentuin (e.o.) van Groningen.

Voor meer informatie en het complete festivalprogramma kijk op de website van NOORDWOORD