Schrijfster en columniste Jos Rietveld heeft door heel wat jaren heen bijna 200 Mengelmouzen columns geschreven voor het Dagblad van het Noorden. Jos is een import-Stadjer, maar een buitenstaander is Jos al lang niet meer. Ze leeft al meer dan de helft van haar leven in Groningen en schrijft sinds 2010 columns voor het Dagblad van Noorden. Vandaag verschijnt haar boek Mengelmouzen; een bundel van verschenen en niet eerder verschenen columns.

De columns gaan over de Groningse taal van straat, markt, kroeg, kerk en kantine. Mengelmouzen is Groningen in 193 columns en 208 bladzijden, opgemerkt en vastgelegd door Jos Rietveld, die gecharmeerd is van Groninger woorden en uitdrukkingen die nooit helemaal vertaald kunnen worden. Jos Rietveld: “Een Groninger woord of uitdrukking is één. Een leuk, interessant, filosofisch, human interest-verhaal schrijven is iets anders. Van die twee een column maken, dat doe ik.”

Mengelmouzen is een feest der herkenning voor (oud) Groningers en een inburgeringscursus voor nieuwkomers en bezoekers die meer willen weten over de prachtige provincie en haar Stad. Vandaag, op 14 november, verschijnt dus het boek via uitgeverij Van Gorcum. Met deze bijzondere bundel heb je alle columns van voorjaar 2010 tot nazomer 2019 bijeen.

Hij schatert door de bus: “Kiek moe, blode kont en blode …..”, wordt hem vastberaden door moe de mond gesnoerd. Medepassagiers proesten even vrolijk, de chauffeur kan een grijns niet bedwingen en moe kriegt n kleur as n Westerleese kers… Blote Bet. Al generaties gegarandeerd aandacht!

Uit de column ‘Blote Bet’