Gedicht Peerdenbloum van Fieke Gosselaar. Vormgeving: Tim Romkes / Studio RATATA

Van 24 januari tot en met 3 februari vinden de Nationale Voorleesdagen plaats: het grootste boekenfeest voor kinderen tot en met 6 jaar. In dezelfde week en van 25 tot en met 31 januari staat poëzie in de schijnwerpers tijdens de Poëzieweek 2024. In dit kader bieden we namens Erfgoedpartners | Centrum Groninger Taal & Cultuur alle basisscholen in Groningen twee speciale gedichten geschreven in de verschillende varianten Gronings aan.

Kunny Luchtenberg en Fieke Gosselaar schreven de gedichten, de vertaling was in handen van Aafke Hoek en Meike Stedema. Illustraties bij de gedichten zijn gemaakt door Tim Romkes (Studio RATATA). Bij de gedichten zijn ook lessuggesties gemaakt voor de leerkrachten.

De gedichten in de verschillende varianten Gronings zijn hier te downloaden:

Peerdenbloum_Fieke Gosselaar_Origineel

Peerdenbloum_Fieke Gosselaar_Hogelands

Peerdenbloum_Fieke Gosselaar_Oldambt

Peerdenbloum_Fieke Gosselaar_Veenkoloniaals

Peerdenbloum_Fieke Gosselaar_Westerkwartiers

Pappegoai Lorre_Kunny Luchtenberg_Origineel

Pappegoai Lorre_Kunny Luchtenberg_Hogelands

Pappegoai Lorre_Kunny Luchtenberg_Oldambt

Pappegoai Lorre_Kunny Luchtenberg_Veenkoloniaals

Pappegoai Lorre_Kunny Luchtenberg_Westerkwartier

De lessuggesties zijn hier te vinden:

Lessuggesties_Groninger gedichten

Het gedicht Pappegoai Lorre is geschreven door Kunny Luchtenberg. Vormgeving: Tim Romkes / Studio RATATA

De Nationale Voorleesdagen
Tijdens De Nationale Voorleesdagen wordt het voorlezen aan kinderen (0-6 jaar) gestimuleerd die zelf nog niet kunnen lezen of net hebben leren lezen. De campagne benadrukt de voordelen van het (voor)lezen, zoals het positieve effect op woordenschat, verhaalbegrip en de sociaal-emotionele ontwikkeling. Traditiegetrouw beginnen De Nationale Voorleesdagen met het leukste ontbijt van het jaar: Het Nationale Voorleesontbijt, waarbij door het hele land uit het Prentenboek van het Jaar wordt voorgelezen. Dit keer is Help! Een verrassing! (Uitgeverij Lemniscaat), het kleurrijke prentenboekdebuut van Miriam Bos, verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2024.

Poëzieweek
Sinds 2000 wordt elk jaar eind januari poëzie extra in de kijker gezet. Op initiatief van Poetry International werd de laatste donderdag van januari uitgeroepen tot Gedichtendag. De campagne van de eerste Gedichtendag werd afgetrapt met de verkiezing van het mooiste gedicht. De eerste Gedichtendagbundel werd geschreven door Toon Tellegen. Door het grote succes van de Gedichtendag werd deze in 2023 uitgebreid naar een volledige Poëzieweek. De bundel werd omgedoopt tot het Poëziegeschenk. Edward van de Vendel schrijft het Poëziegeschenk 2024 met als titel Kom nog even naar mij kijken straks. De Poëzieweek is een breed samenwerkingsverband van dichters, literaire organisaties, scholen, bibliotheken en andere verenigingen in Vlaanderen en Nederland.

Meer informatie
Ben je enthousiast over meertaligheid en streektaal? Kijk dan ook eens op de website van Levende Talen en Levende Talen Nedersaksisch voor meer inspiratie en leuke lessen.

Meer informatie over de Nationale Voorleesdagen en de Poëzieweek:
www.hebban.nl/nationalevoorleesdagen
www.poezieweek.com

We wensen basisscholen, leerkrachten en leerlingen heel veel plezier met de gedichten en de lessuggesties. Wil je ons laten zien wat jullie hebben gemaakt en geleerd? We ontvangen graag foto’s van werkstukken, filmpjes of andere reacties via ons contactformulier.

Groutnis!

Fieke, Kim, Patricia en Henk

Team Erfgoedpartners I CGTC