In 2018 werd het Nedersaksisch nationaal erkend als regionale taal. Veel mensen met belangstelling voor regionale talen bleken behoefte te hebben aan een inleidend boek. Bij Uitgeverij Koninklijke Van Gorcum verschijnt 10 juli 2019 het boek Nedersaksisch in een notendop, inleiding in de Nedersaksische taal en literatuur van H. Bloemhoff, P. Bloemhoff-de Bruijn, J. Nijen Twilhaar, H. Nijkeuter en H. Scholtmeijer. Deze inleiding biedt betrouwbare informatie over het Nedersaksisch, die in samenhang beschreven wordt, maar ook weer niet al te uitvoerig. Kortom, Nedersaksisch in een notendop!

Inhoud
Het Nedersaksisch is een eeuwenoude taal. In Nederland vind die zijn oorsprong in Groningen, Drenthe, Stellingwerf, Salland, Twente, de Achterhoek en de Veluwe, waarbij iedere streek zijn eigen klanken, woordvormen en zinsbouwkenmerken kent. Het boek biedt veel informatie over kennisontwikkeling, maatschappelijke positie, beheersing, aanmoediging tot gebruik en zorg voor het Nedersaksisch. Diverse instituten en organisaties in de verschillende regio’s houden zich bezig met het voortbestaan en in stand houden van de streektaal. Een overzichtelijke literatuurlijst naar periode en regio biedt de lezer, die zich nog verder in het Nedersaksisch wil verdiepen, genoeg materiaal voor dit bijzondere stukje erfgoed.

Nedersaksisch in een notendop is een waardevol naslagwerk voor iedereen die in streektalen geïnteresseerd is. Studenten Nederlands, Duits en Fries kunnen hun kennis over het Nedersaksisch naar een hoger niveau tillen en voor medewerkers van regionale taalinstituten of organisaties is het een welkome aanvulling op hun kennis over hun streektaal.

DGt19
Tijdens de Dag van de Grunneger toal 2019 (DGt19) op zaterdag 16 maart was er speciale aandacht voor het Nedersaksisch. Stimulator van het boek Nedersaksisch in een Notendop, Duitse schrijver en journalist Heiko Gauert vertelde tijdens de Dag in zijn lezing over de geschiedenis van het Plattduuts, een Nedersaksische taalvariant in Oost-Duitsland: De Geschicht vun de plattdüütsche Spraak. Bert Hadders en Otto Grootte deelden met De Grup hun muzikale vertelling, taal en reis door Drenthe en Duitsland. En in het Oader café traden naast Groninger schrijvers en dichters Platt-dichter uit Ost-Friesland Gerd Constapel en de Drentse dichter Egbert Hovenkamp II op.

Presentatie boek
Nedersaksisch in een notendop wordt op 10 juli 2019 gepresenteerd bij het Drents Archief in Assen. Henk Scholte – streektaalconsulent van het CGTC en één van de aanjagers van het boek – zal het eerste exemplaar in ontvangst nemen.

Meer informatie