Het Nedersaksisch Vocaal Ensemble is een uniek streektaalkoor dat uitsluitend zingt in Nedersaksische streektalen zoals Gronings, Drents,Twents, Stellingwerfs, Sallands, Achterhoeks en Platt Duuts.
Het NsVE komt voort uit een projectkoor dat speciaal werd geformeerd voor het Ede Staal Festival, dat in maart 2006 in Winschoten werd gehouden. Voor dit éénmalige optreden meldden zich zo’n 220 zangers en zangeressen uit diverse bestaande koren in Groningen en Drenthe. Zij zongen daar negen liedjes van Ede Staal.
Het optreden werd een daverend succes en smaakte naar meer. Op 30 mei 2006 werd de oprichtingsvergadering gehouden en was het Nedersaksisch Vocaal Ensemble een feit: een koor dat uitsluitend zingt in de diverse streektalen van het Nedersaksisch taalgebied.

Het NsVE wil dat er meer koorarrangementen in de streektaal beschikbaar komen. Daarom ontwikkelen we nieuwe arrangementen, bijvoorbeeld op basis van werken van dichters uit het Nedersaksisch taalgebied. We willen daarmee ook andere koren stimuleren om meer met de streektaal te doen. Daarnaast vertalen we bestaande nummers en schrijven hiervoor de arrangementen, bijvoorbeeld van: Enya, Bruce Springsteen en The Pointer Sisters. Maar natuurlijk ook van: Daniël Lohues, Herman Finkers, Erwin de Vries, Harry Niehof en Alex Vissering.

Website NsVE

Het YouTube-kanaal van NsVE

Deel dit bericht