Op 10 juli presenteerde Stip ter Laan in Slochteren de heruitgave van haar grootvader K. ter Laans Humor in Grunnegerlaand. Het boekje is opnieuw uitgegeven ter gelegenheid van Ter Laans 150ste geboortedag op 8 juli 2021.

In Humor in Grunnegerlaand worden verschillende grappen, verhalen en anekdotes in het Gronings opgenomen en verklaard. Ook heeft Ter Laan in het boek een aantal regels opgenomen voor de spelling van het Gronings. Het boek wordt uitgegeven door Noordboek en is o.a. via hun webshop te bestellen.

K. ter Laan
Kornelis ter Laan werd in Slochteren geboren op 8 juli 1871. Hij ontwikkelde zich tot onderwijzer, schoolhoofd, politicus en burgemeester, folklorist, taalkundige en publicist. In Groningen werd hij vooral bekend vanwege zijn Nieuw Groninger Woordenboek en als nestor van het Gronings-eigene. In 1947 verscheen de eerste druk van Humor in Grunnegerlaand. Hierin verklaart de auteur uitdrukkingen en grapjes en rijgt hij de verschillende onderwerpen op de voor hem zo kenmerkende manier aaneen; gemoedelijk en met een warm hart voor zijn ‘laive laandlu’. Johan Dijkstra, bekend van kunstkring De Ploeg, leverde de ‘schilderkes’. Ter Laan sluit dit vrolijke boek serieus af met de volgens hem broodnodige ‘regels voor de eenheid van spelling van alle Groninger dialecten’.

Ter Laans werk is van blijvende waarde voor Groningen en de Groningers. Zijn jongste kleindochter Stip ter Laan nam daarom het initiatief tot deze heruitgave: dit unieke werkje vol humoristische verhalen en anekdotes met de originele tekeningen van Johan Dijkstra zorgt voor ‘Grunnegs plezaaier in vrouger doagen’.