We kennen natuurlijk allemaal onze beroemde Groningse powervrouwen Aletta Jacobs, Imca Marina, Janine Abbring en Ranomi Kromowidjojo. Maar wie zijn de onbekende heldinnen uit stad en ommeland? Vrouwen die met gevaar voor eigen leven vochten tegen groot onrecht of onderdrukking of die furore maakten maar zonder dat we het wisten? Wie heeft er ooit gehoord van Julia Culp, Anna Gorter, Siet Tammens, vrouw Nap of Anne Lubben?

Deze onbekende Groningse powervrouwen verdienen ook een podium. Daarom heeft het CGTC Groninger zanger en tekstschrijver Bert Hadders gevraagd om een tweetal Groningstalige nummers over onbekende Groningse heldinnen te schrijven. Tijdens de Dag van de Groninger Geschiedenis zal hij samen met zangeres en cabaretière Marieke Klooster deze heldinnen bezingen en bejubelen.

Een van deze twee nummers is een lied over de meisjes van sigarenfabriek Champ Clark uit Pekela. Zij organiseerden in 1969 ondanks tegenwerking van de directie en zelfs de vakbonden een wilde staking. De Pekelder vrouwen voelden zich achtergesteld ten opzichte van hun mannelijke collega’s. De mannen kregen namelijk een loonsverhoging van tien gulden per week, omdat volgens zeggen hun werk zwaarder zou zijn. Nadat ze met hulp van Fré Meis het werk plat hadden gelegd, zwichtte de directie en betaalde de vrouwen eindelijk volgens cao uit. Gitarist Joost Dijkema, die Hadders en Klooster tijdens de Dag begeleidt, bouwde speciaal voor deze gelegenheid een zogenaamde sigarendoos-gitaar.

Bert Hadders geniet grote bekendheid binnen het Groningstalige muziek- en theatergebeuren als zanger en componist. Marieke Klooster is zangeres en actrice en was een van de frontvrouwen van de onlangs gestopte vrouwencabaretformatie Vrouw Holland. De twee gecomponeerde liedjes van Bert Hadders zijn onderdeel van een nieuw, gevarieerd liedjesprogramma over nog niet beroemde nog onbekende Groninger vrouwen met een bijzonder verhaal. Dit programma voert CGTC in 2019 uit, in samenwerking met de Verhalen van Groningen, in het kader van Internationale Vrouwendag 2019 op 8 maart.