De Oktober Kindermaand 2021 illustraties zijn gemaakt door Senne Trip.

Morgen start de maand oktober, een maand vol met kinderactiviteiten in Groningen en Drenthe tijdens de Oktober Kindermaand: kunst, wetenschap, creatieve doe-dingen en spannende en actieve activiteiten. Al twintig jaar worden er in oktober voor kinderen van vier tot en met twaalf jaar activiteiten aangeboden door kunst- en cultuurorganisaties in Drenthe en Groningen. Ook in 2021 kunnen kinderen op zaterdagen, zondagen en tijdens de herfstvakantie in oktober meedoen aan creatieve, uitdagende en soms zelfs spannende programma’s.

Kunst
Kinderen die van kunst houden kunnen terecht bij de Kinderbiënnale in het Groninger Museum: een actieve tentoonstelling die je uitdaagt om te reageren op de kunst.

Wetenschap
Bij SPRAAKLAB onderzoeken wetenschappers van de universiteit hoe taal werkt. Je kan bijvoorbeeld meedoen aan leuke luisterproefjes waarbij je probeert om geluiden zo goed mogelijk te herkennen. Het lab staat bij het Academiegebouw in Groningen, in de tuin van Museum Klooster Ter Apel, bij koren- en pelmolen Stormvogel in Loppersum en op landgoed Fraeylemaborg in Slochteren.

Creatief
Wie lekker met z’n handen bezig wil zijn komt bijvoorbeeld aan z’n trekken in het GRID-Grafisch Museum Groningen waar je papier kan papier scheppen. Of bij Digital Art Factory in Appingedam, die maar liefst drie creatieve programma’s in de aanbieding heeft: ‘Soundmachine’: een muziekinstrument maken van enorme plastic buizen; een kort gaaf filmpje maken met je eigen special effects of buttons maken. In Museum Fredewalda in Tolbert kun je een workshop schilderen volgen. Beeldend kunstenaar Anneke Ekhart uit Tolbert gaat met de kinderen een werkstukje maken in de stippeltjestechniek, zoals bijvoorbeeld niemand minder dan Vincent van Gogh deed. Schilderen kan ook in de kas bij de Fraeylemaborg in Slochteren. Het thema is ‘dierendag en herfst’.

Spannend
In de bodem graven om te zien of je iets vindt van mensen die hier vroeger woonden. In Museum Wierdenland in Ezinge kun je voor een dag archeoloog zijn. Hoe haal je archeologische vondsten uit de grond? In Museum Klooster Ter Apel kun je zelfs een tijdreis maken. Speel de Klooster-GAME en ontdek het Kloosterleven in een virtuele tijdreis!

Actief
Liever niet teveel binnen zitten? Dat kan! In de molen de Wetsinger mag je meel afwegen, vervolgens bij de boer eieren halen, bij de kerk limonade uit een koe melken en als laatste een pannenkoek eten in de kerk. De verborgen wereld van plant en dier ontdekken kan in Domies Toen in Pieterburen. Voor vier tot en met zesjarigen is er het kabouterpad: aan de hand van opdrachten ontdekken wat er te zien, te ruiken en te voelen is. De grotere kinderen gaan aan de hand van een lijst vragen door de tuin. Het is de bedoeling dat ze met behulp van de antwoorden een rebus oplossen.

Het volledige programma is te vinden op www.kindermaand.nl. Ook staat daar informatie over bijvoorbeeld (rolstoel)toegankelijkheid en het aanmelden voor de activiteiten.

Oktober Kindermaand is een project van Kunst en Cultuur Drenthe in samenwerking met Erfgoedpartners.