Olaf Vos van CGTC en verhoalenverstelster Aafke Hoek promoten het Grunnegs op SWS op Wier in Ezinge. Foto: Olaf Vos

CGTC startte begin deze week met een nieuwe Moi Meertmoand!-activiteit: Verhoalenvertellers in de klas. Afgelopen maandag deed Olaf Vos van CGTC samen met verhalencollectief Kom op Verhoal de kickoff: op basisschool SWS Op Wier in Ezinge.

Leerlingen van SWS Op Wier bezig met het Groningse Domino-spel. Foto: Olaf Vos

Gronings in de klas
Samen met verhalenvertelster Aafke Hoek van verhalencollectief Kom op Verhoal (Mien Westerkwartier) bezocht Olaf Vos, streektaalconsulent onderwijs bij CGTC, leerlingen van de midden- en bovenbouw op basisschool SWS Op Wier in Ezinge. Aafke Hoek vertelde in het Gronings het sprookje De slimme boerendochter en Olaf verzorgde een les over de Groninger taal. Daarna deden de leerlingen mee aan een speciaal Domino-spel met Groningse woorden: Zoek het Nederlandse woord bij het Groningse woord. Olaf Vos: ‘Het was een hele geslaagde eerste editie Verhoalenvertellers in de klas hier in Ezinge. De leerlingen van SWS op Wier kwamen aan de hand van verhaal, les en spel op een laagdrempelige manier in contact met het Gronings en ze deden ook allemaal enthousiast mee.’

Foto: Olaf Vos

Verhoalenvertellers in de klas
Deze week zijn er meer verhalenvertellers in de klas die in het Gronings vertellen. Onder andere Ina de Raad van verhalengroep Rondom Piccardt, bekende Groningers Peter de Haan en Frank den Hollander, zanger Bert Hadders, molenaar Jan Kugel en de midwinterhoornblazers De Giegelbaargbloazers gingen op pad langs basisscholen in Stad en provincie Groningen.

Foto: Olaf Vos