Kent u ze: beurtbalkjes? De langwerpige, plastic balkjes waarmee je boodschappen kunt scheiden op een kassaband. De balkjes zijn er nu ook met Groningse teksten: Grunneger beurtbalkjes. Met teksten als Kinst t wachten?, Apmoal in de riege en Hest ook lege vlezzen inleverd? hoopt CGTC in samenwerking met de Nedersaksische streektaalorganisaties het gebruik van de streektaal te bevorderen.

Bekijk hier de reportage van RTV Noord over de Grunneger beurtbaalkjes.

Supermarkten
Het Huus van de Taol legde de beurtbalkjes vorig jaar januari al in verschillende supermarkten. De IJsselacademie, het Twentehoes, ECAL, de
Stellingwarver Schrieversronte en CGTC introduceren de beurtbalkjes nu in de eigen streektaal in verschillende lokale en regionale supermarkten. Door in het hele Nedersaksische taalgebied beurtbalkjes te verspreiden in de streektaal, willen ze dat mensen vaker in aanraking komen met hun eigen moedertaal en het dan hopelijk meer gaan spreken.

Beurtbalkjes bestellen?
Supermarkten in Groningen die de Grunneger beurtbaalkjes graag op hun kassaband willen hebben kunnen deze bestellen in de webshop van Erfgoedpartners en CGTC.