Op zaterdag 9 & zondag 10 september is het zover! Dan viert de Gemeente Groningen Open Monumentendagen 2023 met als thema: Levend Erfgoed. Tijdens Open Monumentendagen verandert de gemeente Groningen in een soort festivalterrein vol toffe activiteiten in monumentale panden. De meeste programmaonderdelen hebben te maken met Groninger taal of Groninger volksverhalen, maar soms hebben ze ook een heel ander thema. Er is lekker veel afwisseling en voor ieder wat wils!

In opengestelde panden bezoek je gratis flitslezingen, mini-concerten, voordrachten, instapcolleges of broescursussen Grunnegs. Of neem een kijkje bij een tijdelijke tentoonstelling, luister naar verhalenvertellers of maak een volksverhalenwandeling onder begeleiding van een expert. Het Grunneger Toal-programma vindt plaats in allerlei opengestelde (voormalige) kerken in de gemeente Groningen.

Mini-colleges Groninger taal
In samenwerking met de RUG en CGTC worden er twee mini-colleges georganiseerd over de Groninger taal.

MINICOLLEGE DOOR MAARTEN ZWIERS: “HIER KOM IK WEG: PLATTELANDSMUZIEK EN REGIONALE IDENTITEIT” ZATERDAG 15.00 REMONSTRANTSE KERK

Tijdens dit mini-college vertelt universitair docent Geschiedenis en American Studies aan de Rijksuniversiteit Groningen Maarten Zwiers over de link tussen muziek en het proces van regionale identiteitsvorming.
Opgave vooraf niet nodig. Vol = vol

MINICOLLEGE DOOR MEREL LOBO: “NEDERSAKSWÁT? MINICOLLEGE OVER HET GRONINGS” ZATERDAG 15.00 HUMANITAS (VOORMALIG KLOOSTER)

In het voormalige klooster, en tegenwoordig kantoor van Humanitas Groningen, geeft taalkundige en communicatiedeskundige Merel Lobo op de zaterdag een minicollege over de Groninger taal.
Opgave vooraf niet nodig. Vol = vol

Meer Groninger taal activiteiten

Verhalenvertellers van “Kom op Verhoal”
In Groningen brengen de verhalenvertellers van “Kom op Verhoal” Groninger volksverhalen tot leven. In streektaal vertellen ze over o.a. heksen en helden. De verhalen hebben betrekking op het pand of de directe omgeving. Je treft de verhalenvertellers o.a. in het Pepergasthuis, Huis de Beurs en Corps de Garde.
Meer informatie en actuele bezoektijden

Broescursus Grunnegs deur Olaf Vos
Deze broescursus Grunnegers is geen saaie les met droge theorie over het Gronings dialect, maar een interactieve show met een flinke dosis humor. Oer-Groninger en taaldocent Olaf Vos leert jou tijdens deze korte cursus van alles over de Groningse taal. Welke woorden zijn onmisbaar, wat moet je wel en wat absoluut níet zeggen en ontdek de betekenis van typisch Groningse spreekwoorden. Dus: “Pen en pepier bie de haand? Joa? Din goan we lös! Leer Grunnegs proaten mien jong!” De broescursus duurt circa 20 minuten en is tijdens het Open Monumentendagweekend in verschillende (voormalige) kerkgebouwen (en één dorpshuis) in de gemeente te volgen.
Opgave vooraf is niet nodig. Vol=vol

Bekijk het volledige programma op de website van Open Monumentendag.