De nieuwe Wiesneus komt er weer aan! De derde editie van het kindertijdschrift helemaal geschreven in het Gronings verschijnt in februari 2021 en heeft dit keer als thema Bewegen. Bewegen is belangrijk, het is gezond én leuk! Voor basisschoolkinderen is een gezond lichaam en een fris brein enorm belangrijk en ook een goede basis voor later. In de Wiesneus daarom aandacht voor bewegen en op welke manieren je dit allemaal kunt doen. Ook in deze editie staan speciale puzzels en prijsvragen waar de kinderen aan mee kunnen doen. Daarover later meer!

Nedersaksisch
In de nieuwe Wiesneus staan naast spelletjes bijzondere verhalen en liedjes in de streektaal. Ook vind je in het magazine een overzicht van alle streektaalvarianten die binnen onze Nedersaksische regio te vinden zijn. Op deze manier krijgen de kinderen niet alleen een beeld van de streektaal uit de eigen regio, maar ook van de andere gebieden buiten Groningen. Naast het Gronings wordt de Wiesneus uitgegeven in andere varianten van het Nedersaksisch zoals het Achterhoeks, Drents en het Overijssels!

Meertmoand
Basisscholen in Groningen kunnen zich vanaf nu aanmelden voor de nieuwe Wiesneus. Schrijf je je in via onderstaande link dan ontvang je van ons begin februari nog een reminder met een aantal tips over de Wiesneus en hoe je het magazine en de Groninger streektaal kunt introduceren in de klas. Eind februari en vlak voor de jaarlijkse Meertmoand Streektoalmoand ligt de Wiesneus op de deurmatten van de basisscholen die zich hebben aangemeld. Met de Wiesneus kunnen juffen en meesters samen met de kinderen kennismaken met het Gronings. Maar ook papa’s, mama’s en opa’s en oma’s kunnen meedoen. Zo kan iedereen in maart (en daarna) een beetje plat praten met elkaar!

Gratis aanmelden!
Dankzij subsidie van de provincie Groningen is het tijdschrift helemaal gratis aan te vragen door basisscholen, voor alle basisschoolleerlingen! Wiesneus is een gezamenlijk kindertijdschrift voor de streektaal van Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC), Huus van de Taol, IJsselacademie, Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers en het Twentehoes. Vorig jaar lag de Wiesneus bij meer dan 60 basisscholen in heel Groningen en nog veel meer in het hele Nedersaksische gebied!

Wil je de Wiesneus ook (weer) op jouw basisschool hebben? Meld je als school of klas dan vóór 28 december 2020 aan via het online inschrijfformulier