De Groningse folkmuziekgroep Törf treedt zaterdag 15 april op in De Kleine Stal in Losdorp. De oudste streektaal- en muziekformatie van Groningen komt met een bijzonder optreden en speelt de eeuwenoude muziek van Jakob Beukema. Het concert van Törf maakt deel uit van het Nikolaas Westendorpjaar. Jacob Beukema is een tijd- en provinciegenoot van de Losdorpster dominee Nikolaas Westendorp.

Jakob Beukema
Jakob Pieters Beukema (1782-1859) was schoolmeester, koster en voorzanger in Leens. Ook viel hij in als organist van de kerk, schreef hij het volkslied van Leens en was hij dichter. In augustus 1992 ontdekte Flip Rodenburg, doedelzakspeler van de muziekgroep Törf, op een piano in Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum een manuscript. Dat is naar alle waarschijnlijkheid geschreven door deze Jakob Beukema voor zijn kleinzoon. Het belangrijkste deel van het manuscript wordt gevormd door een serie dansen, allemaal genoteerd in het handschrift van Beukema. Deze muziek brengt Törf ruim 175 jaar later weer ten gehore in Losdorp.

Nikolaas Westendorp jaar
In 2023 viert Losdorp de 250ste geboortedag van de eigenzinnige predikant, oudheidkundige en schoolopziener Nikolaas Westendorp (1773-1836). Het programma van het Nikolaas Westendorpjaar bestaat onder meer uit muziek, workshops, de theatervoorstelling Domie Dorp en de opening van een Westendorp Informatiepunt in de dorpskerk.

Oudste muziekgroep
Törf is opgericht in 1975 en is daarmee de oudste traditionele muziekgroep van de provincie Groningen. De traditioneel getinte stukken worden afgewisseld met een ruim repertoire aan subtiele luistermuziek. Het geluid wordt bepaald door de mix van gitaren, doedelzakken, viool, accordeon, basgitaar en zang. De band werkt met zowel zelfgeschreven materiaal als met vertolkingen van teksten van Groninger dichters.

Het optreden in Losdorp begint om 20.00 uur. De Kleine Stal is gevestigd aan de Westendorpweg 4. Meer informatie is te vinden op www.nikolaaswestendorpjaar.nl.

Binnenkort meer nieuws over de Nikolaas Westendorp-activiteiten die in dit bijzondere jaar op het programma staan.