De Eemshaven: een gebied waar gedurende één mensenleven alles veranderde. In het hart van de zeehaven, met zeecontainers, havenkranen en windmolens als decor, speelt PEERD: HAIM. ‘Jouw theaterstoel staat op een plek waar nooit eerder een theaterstoel stond, middenin het gebied waar het om gaat. Aan de hand van scènes, videoprojecties, interviews, livemuziek en een 16-koppig koor nemen we je mee langs het turbulente verhaal van het Eemshavengebied. Een verhaal over thuisgevoel, verandering, acceptatie, desillusie en over hoop.’

Eemshaven
In HAIM ontmoet je de bevlogen ingenieur Johan van Veen (Max Sietsema), geboren in het Groningse Uithuizermeeden. Hij was de bedenker van zowel het Deltaplan als de Eemshaven en voorzag de watersnoodramp van 1953. In 1959 stierf hij aan een hartaanval, in de trein op weg naar een vergadering over… juist: de Eemshaven.

In HAIM leiden twee gidsen (Roger Goudsmit en Janneke Jager) hem terug naar zijn geboortehuis waar hij wordt geconfronteerd met de toekomst. Hij ziet de opening van de Eemshaven door koningin Juliana, de vrolijke Butterfahrten naar Borkum, de grote stilstand maar ook de enorme sprong voorwaarts, het verlies van landbouwgrond en de omvangrijke energieplannen. Kan Van Veen het nog allemaal overzien? Blijft hij geloven in zijn plannen of leert hij ook te luisteren naar de mensen om hem heen? En zal hij zelf ooit weer HAIM zijn in het gebied waar hij zich vroeger zo thuis voelde? Het gebied waar hij ooit zelf over schreef:

“Men gaat zich hechten aan de bodem, waar de voetstappen
van de voorouders zo duidelijk zijn ingeprent.”

​HAIM is de 10e voorstelling van PEERD Theater en daarom pakt PEERD groot uit. HAIM is een coproductie van PEERD Theater en het Volksoperahuis.

Meer informatie en tickets kijk op de website van PEERD.