Stichting PEERD maakt voorstellingen waarin thema’s als de mondiale samenleving, religie, nationalisme, economie en de multiculturele samenleving aan bod komen. Om deze thema’s voor het publiek herkenbaar en invoelbaar te maken, houdt Peerd het ‘dichtbij huis’: de stichting maakt voorstellingen op locatie, om de hoek als het ware. Er wordt in het Nederlands, maar ook in de streektaal gespeeld en inwoners uit de provincie werken aan de voorstellingen mee. Dit alles maakt de producties van Peerd zeer open en toegankelijk.

Stichting PEERD is in 2008 door theatermaker en docent Groninger Taal en Letterkunde Theo de Groot en creatief producent Ron Glasbeek opgericht. Zij vroegen zich af wat het in de moderne mondiale wereld nog betekent om een ‘Groninger’ te zijn.

Vanuit deze eerste onderzoeksvraag heeft PEERD zich ontwikkeld tot een project dat regiotheater maakt waarin de mondiale tijdsgeest weerspiegeld wordt. De voorstellingen worden gespeeld op locatie (per voorstelling verschillend) en vormen een mix tussen actuele en historische gebeurtenissen uit de regionale cultuur.
Peerd wil met haar voorstellingen enerzijds het publiek (opnieuw) kennis laten maken met de streekcultuur en anderzijds de soms onbehaaglijke tijd waarin we leven benadrukken, maar ook weer relativeren.

De eerste productie van Stichting Peerd was Peerd en Woagen (2008). Daarna volgden De leste man van Torum (2009-2010), Herstel van de toekomst (2011), De kerstvoorstelling En toun ging t snijen (2011), Peerd op Pelgrimspad (2011-12), Operatie Grensland (2014), Timbertown Follies (2015-16), Hoes en Heerd (2016-17) en Op Drift (2018). HAIM is de nieuwste Peerdproductie. Muziektheater op een bijzondere locatie: de Eemshaven. De ontwikkelingen zijn in 2020 in volle gang.

www.stichtingpeerd.nl