Deze maand verschijnt Lianne, n Leven vol meziek, het jubileumboek over Lianne Abeln – de Grand Old Lady van de Groninger streektaalmuziek. Het boekwerk omvat naast een uitgebreid verhaal over het leven van Lianne Abeln een keur aan liedjes, foto’s en illustraties. Initiatiefnemers van het boek, uitgegeven door uitgeverij Stichting t Grunneger Bouk, zijn Ed Wennink en Nettie Vening. Lianne, n Leven vol meziek wordt zaterdagmiddag 13 november gepresenteerd tijdens de eerste editie van GRN Groninger Festival, op het muziekpodium in de Foyer van Kielzog Hoogezand. Lianne Abeln treedt op en speciaal voor deze gelegenheid met bijzondere gastmuzikanten.

80 jaar Lianne Abeln
Bij het uitkomen van de cd-box van Lianne Abeln, t Goie Leven, noemde RTV Noord Twij Deuntjes veur ain Cent-presentator Henk Scholte haar de Keunegin van t Grunneger Laid. Het oeuvre van Lianne Abeln is indrukwekkend te noemen: meer dan 400 eigen liedjes, muziek of tekst of allebei. Collega-muzikanten Ed Wennink en Nettie Vening kwamen op het idee om ter gelegenheid van Liannes tachtigste verjaardag door uitgeverij t Grunneger Bouk een boek uit te laten brengen met een keur uit haar liedjes. Zodat haar muziek niet verloren gaat en beschikbaar blijft voor een breed publiek. Ze maakten samen met Lianne een keuze uit haar rijke muziekrepertoire. Van 31 liedjes konden de rechten worden verkregen. Die zijn in het boek opgenomen als bladmuziek. Daarnaast bevat het 144 pagina’s tellende gebonden boek op A4 formaat een schat aan bio- en bibliografische gegevens van de zangeres plus een overzichtelijke discografie. Meer dan 120 foto’s en andere illustraties maken het verhaal over Liannes leven vol muziek compleet.

Groningse lied
Op achttienjarige leeftijd trad Lianne Abeln voor het eerst voor het voetlicht met Franse chansons, maar al gauw vertolkte ze ook Groninger liedjes, onder meer van David Hartsema en Jan Klompsma. In 1956 won ze met een Frans chanson de eerste prijs in het amateurconcours Waag uw kans van Radio Luxemburg, die zij moest delen met zangeres Imca Marina. Het jaar daarop won ze het landelijk concours van het AVRO-programma d’Oprechte Amateur. Lianne ontwikkelde zich in de loop der jaren tot dé zangeres van het betere Groningse lied. Eerst solo met stem en gitaar, later vormde ze een muzikaal koppel met haar vaste arrangeur en begeleider Ed Wennink. Het duo werd uitgebreid met de komst van pianiste Nettie Vening. Door haar enthousiasme en uitstraling is Lianne Abeln het voorbeeld geworden voor veel zangers en zangeressen die na haar met streektaalmuziek furore maakten.

Lianne, n Leven vol meziek is samengesteld door Jan Groenbroek, hoofdredacteur van het groningstalige tijdschrift Toal en Taiken. Het boek ligt vanaf 15 november in de boekhandel. Prijs: € 19,95.

Bekijk het complete middag- en avondprogramma van GRN Groninger Festival op zaterdag 13 november in Kielzog Hoogezand kijk op www.kielzog.nl.

Voor meer informatie over het boek Lianne, n Leven vol meziek neem contact op met Jan Groenbroek, Uitgeverij Stichting t Grunneger bouk, jan@groenbroek.nl

Coronacheck
Voor een bezoek aan GRN Groninger Festival heb je een coronatoegangsbewijs nodig. Meer informatie over het coronatoegangsbewijs. Houd berichten op deze website en Kielzog.nl in de gaten in verband met de actuele corona ontwikkelingen en eventuele nieuwe maatregelen naar aanleiding van de geplande persconferentie van het kabinet op vrijdagavond 12 december.