Sinds 2000 wordt elk jaar aan het einde van de maand januari poëzie extra in de kijker gezet met de Poëzieweek. Dit jaar vindt de Poëzieweek plaats van 26 januari tot en met 1 februari. In Groningen wordt onder andere door NOORDWOORD verschillende literaire activiteiten georganiseerd. Een overzicht van deze activiteiten vind je HIER.

Bloemlezing poëzie met aandacht voor het Gronings
Op maandagavond 30 januari presenteert de voormalig Dichter des Vaderlands (2019-2020) Tsead Bruinja zijn nieuwe boek: De eerste bloemlezing van de Nederlandse poëzie. De presentatie vindt plaats in boekhandel Walter’s Bookshop van Godert Walter in Stad. Verschillende dichters uit Groningen en uit andere delen van het land treden op met eigen werk en in de eigen (streek)taal.

De selectie gedichten in het boek begint in 1945 en beperkt zich tot poëzie die geschreven is binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Dat betekent dat er poëzie te lezen is uit Indonesië en Suriname en van de Antillen, maar ook dat er gedichten zijn opgenomen van nieuwe Nederlanders uit bijvoorbeeld het Midden-Oosten en Zuid-Amerika. Met deze bloemlezing wil Bruinja een andere blik op de Nederlandse poëzie geven. In bijna alle belangrijke bloemlezingen tot dusver ontbreekt bijvoorbeeld vaak de Friese en de Antilliaanse poëzie, terwijl die poëzie in contact staat met de Nederlandstalige poëzie en de wereldpoëzie.

Tijdens de presentatie zullen er verschillende dichters optreden. Er wordt deze avond gedicht in o.a. het Achterhoeks, Drents, Gronings, Hebreeuws, Nederlands en Volendams. De optredende dichters zijn onder meer Rik Andreae, Aly Freije, Jan Glas, Hans Mellendijk, Asaph Ben Menahem, Guillaume Pool, Suze Sanders, Dick Schlüter, Sijmen Tol, Jan Siebo Uffen.

Meer informatie
Datum: maandag 30 januari
Tijd: 20:00uur, inloop vanaf 19,45u. Einde: +/- 21,30u. Na afloop staat er een drankje klaar.
Locatie: Walter’s Bookshop, Oude Kijk in ‘t Jatstraat 10
Toegang gratis. In verband met beperkte ruimte is reserveren verplicht via info@godertwalter.nl of 050-3122523