Ingeborg Nienhuis en Jan Groenbroek (Stichting t Grunneger Bouk), foto Fieke Gosselaar

Op zondag 17 december werd de roman Levende Legende, n Grunneger Odyssee gepresenteerd. Met dit boek wordt het verhaal verteld over het opgaan, blinken en verzinken van een popmuzikant. Voor Ingeborg Nienhuis is dit haar derde en tevens laatste Groningse roman, naast de Nederlandse boeken die zij schrijft.

Begunstegersbouk 2023
Levende Legende is het vijftigste zogeheten Begunstegersbouk van stichting t Grunneger Bouk. Deze stichting geeft haar leden al vijf decennia jaarlijks een Groningstalig geschenkboek. Aan deze traditie komt volgend jaar een einde. Jan Groenbroek van de stichting gaf tijdens de presentatie een overzicht van 49 jaar begunstegersbouken. Bert Hadders luisterde de middag op met muziek en humoristische toelichtingen. Hadders was tevens een van degenen die Nienhuis interviewde als research voor het boek.     

Boekomslag Levende Legende

Synopsis van de roman
Willem Hartsema is een oerdegelijke jongen. Op school speelt zijn woordblindheid hem parten, waardoor mensen hem niet zo hoog in aanzien hebben. Willem heeft echter ook een uitzonderlijk talent: hij kan virtuoos pianospelen. Hij oefent op kerkorgels; jamt met krakers in de Stad; stapt in en uit bandjes; neemt deel aan een talentenjacht op televisie; krijgt kennis aan mensen die hem vooruithelpen en aan lui die hem juist onderuit trappen; raakt tijdens een bezoek aan de VS bezeten van Elvis; leert van zijn twee vertrouwelingen over het jodendom in de oostkant van de provincie en over het boerenbestaan aan de westkant; heeft lief en gaat door verlies bijna aan zijn hartzeer ten onder.

Als Will Harris beleeft Willem een odyssee door het Groningerland. Zijn muzikaliteit en zijn liefde voor het artiestenvak brengen hem ver. Het leven van deze legendarische muzikant lijkt regelmatig samen te vallen met hoogte- en dieptepunten uit de Groningse geschiedenis van de laatste halve eeuw. Als zestiger wordt hij gedwongen terug te kijken op zijn bestaan. Was wat hij het liefste deed het waard om de mensen die hij het liefste zag voor te missen?    

Ingeborg Nienhuis (1981) studeerde af op Nedersaksische literatuur. Zij schreef zeven boeken. In 2024 wordt haar romandebuut Schoem of De Voarende Zoltkamper verfilmd.

Lees HIER meer over Ingeborg Nienhuis.

Lees ook: Ingeborg Nienhuis uit Vierhuizen schrijft een-na-laatste eindejaarsboek van t Grunneger Bouk. Traditie stopt na ruim halve eeuw – Dagblad van het Noorden (dvhn.nl)