Gruin is het thema van Wiesneus 2024, hét kindertijdschrift helemaal geschreven in het Gronings. Dit jaar nemen we een duik in de wereld van de planten en de dieren. Met grappige gedichten en verhalen. Een kleurplaat, puzzels en een prijsvraag. Op woensdag 6 maart wordt de nieuwe Wiesneus gepresenteerd op basisschool In de Manne te Veendam.

In het bijzijn van de leerlingen van basisschool In de Manne wordt het allereerste exemplaar gepresenteerd. Vervolgens vindt er een voorleesronde plaats in de klassen door Fieke Gosselaar, de streektaalconsulent van Erfgoedpartners | Centrum Groninger Taal & Cultuur.

Wiesneus lesbrief
Alle scholen die zich hebben aangemeld voor de Wiesneus ontvangen begin maart de Wiesneus op school. Bij het tijdschrift hoort een lesbrief met voor iedere bouw een uitgewerkte les. Van de gedichten en verhaaltjes zijn audiobestanden beschikbaar zodat ook de leerkracht die geen Gronings spreekt direct aan de slag kan met de Wiesneus. Zo kunnen alle leerlingen kennismaken met het Gronings. Hiermee zetten we een belangrijke stap richting het levend houden van deze prachtige taal.

> De Wiesneus lesbrief is hier te downloaden:
Lesbrief-Wiesneus_CGTC2024

> Bekijk hier het speciale werkblad met taalportretten:
Werkblad_Taalportret

> De ingesproken teksten van Wiesneus 2024 vind je in de Wiesneus 2024 playlist op YouTube.