Presentatie Wiesneus magazine met optreden Hen Engelien op de Anne de Vriesschool in Stadskanaal. Foto: Rutger Breider/RTV1

Op donderdagochtend zaten de leerlingen van groep 4 en 5 van CBS Anne de Vries in Stadskanaal klaar om naar een bijzondere voorstelling te kijken. De voorstelling stond in het teken van Meertmoand Streektoalmoand. Henk Scholte, streektaalconsulent, las een spannend verhaal voor over Hen Engelien. De hen beleeft spannende avonturen in het Gronings. De verhalen zijn geschreven door Rients Faber. Na afloop werd het blad ‘Wiesneus’ uitgereikt aan directrice Lieneke Slim.

‘Wat super dat wij dit blad krijgen’, aldus Slim. ‘We zijn erg blij dat we de Wiesneus uit mogen delen aan de kinderen.’ De Wiesneus is bedoeld om de kinderen in aanraking te brengen met de streektaal. De directrice kan zelf niet zo goed Gronings. ‘De een spreekt veel beter Gronings dan de ander. Ik kan dat niet zo goed, maar ik ga hier wel mee aan de slag.’

Rients Faber schreef speciaal voor de uitgave van het tijdschrift Wiesneus een speciaal verhaal over Hen Engelien. Faber: Het blad staat vol met streektaalliedjes, verhalen en er staat een recept in.’ De bedoeling van het tijdschrift is om de streektaal meer bij de kinderen te brengen.

Henk Scholte is streektaalconsulent en is ‘aanjager’ van het blad. ‘Alle scholen krijgen, als ze zich hebben aangemeld, het tijdschrift gratis op de mat.’ De presentatie van het tijdschrift gebeurde op de Anne de Vries school.

Lees dit artikel geschreven door Rutger Breider verder op de website van RTV1.

Bekijk hier de reportage over de Wiesneus presentatie op de Anne de Vries school gemaakt en uitgezonden op RTV1