Foto: Saskia Jeulink

In het Groningse dorp Overschild moet tachtig procent van de huizen worden gesloopt vanwege onherstelbare aardbevingsschade. Wat doet deze ingrijpende gebeurtenis met het dorp, en hoe geef je als fotograaf, filmmaker en schrijver een stem aan de bewoners? Onder leiding van Louis Stiller gaan Gus Drake, Martin Hillenga en Saskia Jeulink, makers van de multimediale productie Kroniek van Overschild die eind dit jaar wordt gepresenteerd, hierover tijdens festival GRN in gesprek met twee inwoners van Overschild: Klaasje Pen en Cees Wildervanck. Met werk van kunstenaar Marc van Vliet en muzikale intermezzo’s van Erwin de Vries. Festival GRN vindt plaats op zaterdag 19 november in het Huis van Cultuur & Bestuur in Hoogezand.

‘Een huis is meer dan een stapel stenen,’ schrijft Martin Hillenga in zijn kroniek en ook Saskia Jeulink en Gus Drake laten in hun film en foto’s op indringende wijze zien welk verlies een gedwongen verlaten van je huis teweegbrengt. Tijdens festival GRN geven de makers een preview van de Kroniek van Overschild.

Beleving en Verhaal
De Kroniek van Overschild en het kunstwerk ‘Bevingstenen’ van Marc van Vliet zijn onderdeel van het NPG project ‘Beleving en Verhaal’ van de gemeente Midden-Groningen en De Verhalen van Groningen. De Kroniek van Overschild kwam mede tot stand dankzij financiële bijdragen van BPD Cultuurfonds, Mediafonds en De Verhalen van Groningen.

Op de website van De Verhalen van Groningen vind je meer informatie en actueel nieuws over het project De Kroniek van Overschild.

Benieuwd naar het complete programma van festival GRN op zaterdag 19 november? Kijk op de website van het Kielzog.