Jur Roelofs als Derk Sibolt Hovinga op bezoek bij het Dollard College in Winschoten. Foto Bert Hensema

2020 is door alle coronatoestanden een bijzonder jaar geworden. Dat geldt ook voor de provinciale Grunneger schriefwedstried. Jaarlijks wordt hier door de leerlingen van het Dollard College in Winschoten met veel succes aan meegedaan. Al in januari van dit jaar waren er in de eerste klassen gastlessen van Jur Roelofs. Daarbij kroop hij in de huid van Groninger boer en dichter Derk Sibolt Hovinga. Het werden bijzondere gastlessen, want als Hovinga nog geleefd had, zou hij toen al 110 jaar oud geweest zijn. Sommige leerlingen dachten echt dat het Hovinga was en andere leerlingen begonnen aardig te twijfelen en dachten dat het een acteur was. Nadat de les afgelopen was, controleerden ze dit op hun mobieltjes en kwamen ze erachter dat Hovinga al in 1990 overleden was.

Gastlessen en hoe je gedichten schrijft
Gelukkig hadden veel leerlingen het tijdens de gastles niet in de gaten en geloofden onvoorwaardelijk dat hij echt Derk Sibolt Hovinga was. Jur Roelofs wist de leerlingen goed te enthousiasmeren met zijn bijzondere verhalen over vroeger en over de natuur. En bovendien liet hij de leerlingen zelf vertellen wat hen zoal bezighield, zoals het gebruik van mobieltjes, zelfs Tinder kwam ter sprake. Na de gastlessen kregen de leerlingen nog een paar lessen van hun vakdocent Nederlands Bert Hensema over hoe je gedichten schrijft en hoe Groninger liedjesschrijvers zoals Jan Henk de Groot, Edwin Jongedijk en Erwin de Vries beeldspraak toepassen in hun songteksten. En met een liedje van Pé en Rinus werden wat Groninger spellingsregels besproken. Daarna gingen de leerlingen aan de slag om hun eigen gedichten te schrijven. En waar ze onvoldoende kennis hadden van de Groninger streektaal, riepen ze de hulp in van hun ouders en grootouders. En als ze er dan nog niet uitkwamen, maakten ze gebruik van het digitale Groninger woordenboek.

CGTC, de jury en stichting t Grunneger bouk
De organisatie van de schriefwedstried, Centrum Groninger Taal & Cultuur, wist al een poosje wie de prijswinnaars waren. De jury (Fieke Gosselaar, Bert Weggemans en Merel Weijer) beoordeelde maar liefst 121 inzendingen in de categorie 12 t/m 17 jaar. In het boekje waarin alle gedichten staan, lieten ze nog weten dat ze daar heel erg blij mee waren en dat het werk van alle jonge dichters zeer op prijs werd gesteld. Henk Scholte van CGTC en Jan Groenbroek, van stichting t Grunneger bouk, hebben flink nagedacht hoe de prijsuitreiking kon worden georganiseerd. Voorgaande jaren kon dat in het gebouw van de Groninger archieven in Groningen, maar helaas was dat dit jaar vanwege de coronamaatregelen onmogelijk. Doordat alle vijf prijzen werden gewonnen door leerlingen van het Dollard College mocht docent Bert Hensema in kleine groepen en op anderhalve meter de prijzen zelf aan de leerlingen uitreiken.

De prijsuitreiking

De winnaars van de Pervinzioale Schriefwedstried, categorie Jeugd 12 tot en met 17 jaar. Leerlingen van het Dollard College in Winschoten. Foto Bert Hensema

Op dinsdag 15 december, de laatste dag voor de voorlopige schoolsluiting, lukte het om de prijswinnaars in het zonnetje te zetten. Tijdens hun normale lessen werden de prijzen overhandigd. Van t CGTC kregen ze een VVV-geschenkbon en van stichting t Grunneger bouk kregen ze het boek ‘Katjewaai’ van Gré van der Veen. Bovendien kregen alle deelnemers van t Grunneger bouk een boekje met alle ingezonden gedichten. En het Dollard College droeg zijn steentje bij met een toepasselijk streek- en kerstcadeau, nl. de enige echte Groninger kerstaaierbaal.

De eerste prijs werd gewonnen door Benthe Bleeker met een mooi gedicht over haar mobieltje, waarin ze op een mooie manier liet weten dat haar telefoon en social media haar alles zijn, maar dat tegelijkertijd in het leven niet alles om likes draait. Met een grappig en origineel gedicht over twee duiven was de tweede prijs voor Milou Hollander.
De derde prijs was voor Sanne Grave, die in eenvoudige woorden, maar met rake zinnen veel indruk maakte met een herkenbaar gedicht over het leven in twee huizen. Met een gedicht over de belangrijkheid van het hebben van vriendinnen op de middelbare school won Daphne Grooten de vierde prijs. En de vijfde prijs met een ritmisch gedicht, en in mooie eenvoudige bewoordingen over ziek zijn, werd gewonnen door Julian Kiewiet.

Ingezonden door Bert Hensema