Wiesneus winnaar Tim Greven uit Oude Pekela ontving van Henk Scholte in zijn eigen klas de hoofdprijs: een tablet. Foto Pjotr Wiese.

t Was aans as aans: de prijsuitreikingen van de Wiesneus 2020. Door de coronauitbraak en -maatregelen lukte het niet om de prijswinnaars in het voorjaar bekend te maken. Een aantal weken terug was het eindelijk zover en vertelde CGTC-voorzitter Koos Wiersma via het Youtube-kanaal van CGTC wie de twee winnaars van de Wiesneus prijsvragen zijn. Afgelopen donderdag waren de officiële prijsuitreikingen in Zoutkamp en Oude Pekela. CGTC consulent Henk Scholte reikte de prijzen uit aan de winnaars Tim Greven en Jasper van der Veen. Zanger en kinderboekenschrijver Rients Faber en gitarist Erwin Blokzijl (beide van de band Kriegel) kwamen langs met een muzikaal Hen Engelien optreden voor de hele klas.

Ik bin wies mit Grunnen
CGTC consulent Henk Scholte bracht donderdag een bezoek aan de twee basisscholen waar de winnende leerlingen van de Wiesneus 2020 puzzels opzitten. De juiste oplossingen van de Puzzel en de Woordzuiker waren Ik bin wies mit Grunnen en Vrij om te speulen. Tim Greven was een van de twee winnaars en mocht donderdag op OBS Hendrik Wester in Oude Pekela een tablet in ontvangst nemen. ’s Middags reisde Henk af naar Zoutkamp en in de sporthal van SWS de Zoutkamperril werd Jasper van der Veen verblijd met een Groot Grunneger Verrazzenspakket.

Wiesneus 2020 winnaar Jasper van der Veen met kinderprentenboek Hen Engelien. Foto Pjotr Wiese.

Vrijheid
Sinds 2019 geeft CGTC in samenwerking met het Drentse Huus van de Taol en andere streektaalorganisaties het tijdschrift Wiesneus uit voor alle basisschoolkinderen in Groningen. Dit jaar was het thema Vrijheid. In de Wiesneus staan verhalen, gedichten, liedjes en spelletjes waarmee leuke prijzen zijn te winnen. Het magazine is bedoeld om kinderen kennis te laten maken met het Gronings en een rijke schat aan Grunneger woorden. Naast de Groningstalige versie wordt Wiesneus ook in de Nedersaksische taalvarianten in Drenthe, Overijssel en de Achterhoek uitgegeven.

Hen Engelien
De Groninger Wiesneus prijsuitreikingen vonden afgelopen donderdag 29 oktober plaats op OBS Hendrik Wester in Oude Pekela en bij SWS de Zoutkamperril in Zoutkamp. Na de uitreikingen en een feestelijk en muzikaal optreden van Rients Faber met zijn in Groningen beroemde en reizende hen Engelien was er nog een verrassing. Alle aanwezige klasgenootjes van de prijswinnaars ontvingen het kinderboek Hen Engelien. Een reactie van een van de ouders: “Wat n mooie nommedag hè? En wat n mooi optreden mit dij Hen, dat smoakt noar meer.” Volgend jaar, in de Meertmoand Streektoalmaand 2021, komt de derde Groningstalige editie van Wiesneus uit. Basisscholen in Groningen kunnen vanaf december de nieuwe Wiesneus aanvragen voor hun leerlingen.

Rients Faber treedt met zijn Hen Engelien op voor leerlingen van SWS Zoutkamperril. Foto Pjotr Wiese.
Wiesneus winnaar Jasper van der Veen uit Zoutkamp ontvangt het Grote Grunneger Verrazzenspakket uit handen van CGTC consulent Henk Scholte. Foto Pjotr Wiese.