Lupko Ellen in zijn werkkamer in Warffum.

Speciaal voor de Boekenweek 2023 stelde Fieke Gosselaar, dichter/schrijver en streektaalconsulent van CGTC, een drietal vragen aan schrijvers die wonen en schrijven in –  en ook over – Groningen. En in het Gronings. Lupko Ellen is schrijver en woont en werkt in Warffum. Hij werd in 1953 geboren in Gasselternijveenschemond. In 2006 debuteerde Ellen met de literaire thriller ‘Moddergraf’, waarna nog verschillende thrillers volgden, meestal met Ludde Menkema als hoofdpersoon. Ellen ontving veel positieve recensies, werd genomineerd voor de Gouden Strop en verkocht meer dan 10.000 boekexemplaren. In het najaar van 2021 verscheen zijn eerste roman ‘Als een mot’.

Woarover schriefstoe?

Op dit moment ben ik niet bezig met schrijven, tenminste niet met de pen of de computer. Wel in mijn hoofd.

‘Als een mot’, mijn laatste boek en mijn eerste roman, kwam in het laatste corona-najaar uit. Anderhalf jaar geleden alweer. Meestal verloopt er bij mij zeker een jaar na het verschijnen van een boek voordat ik aan iets nieuws begin. Deze keer duurt het langer, het was een jaar met veel gebeurtenissen die aandacht en tijd vroegen. Maar dat wil niet zeggen dat er niets meer zal komen. Schrijven is immers een fijne bezigheid waarin ik me volledig kan verliezen.

Wat is veur die n goie stee om te kinnen schrieven of te verzinnen?

Ik creëer als het even kan een klein schrijfplekje of schrijfhokje waar ik me terug kan trekken, in alle rust. Nu is dat een afgeschoten deel van een schuur die tegenover ons huis staat. Met uitkijk op een weiland waar paarden lopen. Landelijk Warffum zeg maar. Veel beter wordt het niet.

Wat is beste literatuur in t Grunnegs schreven en woarom?

Ik moet helaas toegeven dat ik niet zo goed thuis ben in Gronings-talige literatuur. Ik heb wel poëzie geschreven in het Gronings. Ik vind het ook altijd fijn als ik in ‘mijn eigen’ taal mooie dingen tegenkom, lees of hoor. Ede Staal natuurlijk, Jan Glas, Harry Niehof, Marlene Bakker, Bert Hadders. Stilletjes heb ik de ambitie om ooit een lied te mogen schrijven voor een van deze prachtige artiesten…

Het gedicht ‘Achter t strand’ van Lupko Ellen. Uit: De 100 mooiste Groningse gedichten (Jur Engels, Jan Glas, Kleine Uil 2006)