SPRAAKLAB bij molen De Stormvogel in Loppersum tijdens de Oktober Kindermaand 2021. Foto: Spraaklab

Tijdens Oktober Kindermaand reist het SPRAAKLAB van de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen door de provincie. Het mobiele laboratorium wordt normaal gebruikt om op locatie specifiek taalkundig onderzoek te doen, bijvoorbeeld naar dialecten of naar de articulatie van mensen met de ziekte van Parkinson. Maar tijdens Oktober Kindermaand is iedereen, jong en oud, welkom om binnen in de SPRAAKLAB-bus een kijkje te nemen!

Taalexperimenten
Het SPRAAKLAB was begin oktober al te vinden in Loppersum, bij de Oktober Kindermaand locatie molen De Stormvogel. De taalonderzoekers reden het mobiele lab de volgende dag naar Zpannend Zernike. Kinderen konden in het SPRAAKLAB een echo laten maken van hun tong, meedoen aan een quiz over spraak of een klein beetje Gronings leren met de Van Old noar Jong app. De volwassenen konden proberen een app te laten raden waar ze vandaan komen of meedoen aan een onderzoek over het Gronings en het Drents.

GRN festival
Het SPRAAKLAB is deze maand op 22 oktober nog te vinden bij Museum Klooster Ter Apel en op 23 oktober bij Museum Landgoed Fraeylemaborg. De SPRAAKLAB-bus toert op zaterdag 13 november naar Hoogezand en zal te vinden zijn bij het Huis van Cultuur en Bestuur, en Kielzog. Het mobiele laboratorium van de RUG is die dag aanwezig bij het nieuwe streektaalfestival GRN, een event vol Gronings in en om cultuurcentrum Kielzog. Kortom: Kom naar SPRAAKLAB in oktober en november en maak bijvoorbeeld een echo van je tong. Of probeer de apps voor het Gronings uit en doe mee met een kort en spannend taalexperiment!

Kijk op de website van Oktober Kindermaand voor meer informatie over SPRAAKLAB en alle activiteiten voor kinderen in de Kindermaand.

Binnenkort is het GRN programma compleet, houd deze website en die van Kielzog cultuurcentrum in de gaten.