Steernvanger (‘Sterrenvanger’) bestaat uit Dion Bouwes (zang, gitaar), Dennis Krottje (gitaar), Peter van der Struik (bas, zang), Marco Veldman (mondharmonica, zang) en Matthijs Vogt (drums). Hun muziek is toegankelijk en vrolijk, maar ontroert ook. Met hun poëtische, Groningstalige teksten en de vele interactie met het publiek nemen de mannen van Steernvanger je door hun meerstemmige indiefolk op aanstekelijke wijze mee in muzikale vondsten en verhalen, terug naar hun Grunneger roots – hun woddels.

‘Vandoage komt’, hun nieuwste single, kwam uit in april 2019. Daarvoor was De wereld in mien kop een regelrechte zomerhit: dit nummer werd Superster op RTV Oost en stond bijna 5 maanden in de Noord 9, de noordelijke hitlijst van RTV Noord, met een tweede plaats in de top 25 van 2018. Met De wereld in mien kop werd Steernvanger dat jaar ook genomineerd voor de Bosklopper Bokaal. De bandleden treden niet alleen vaak op, maar zijn ook veel in de studio, waar ze werken aan een EP en aan plannen voor hun eerste album.

Steernvanger trad onder meer op tijdens Bevrijdingsfestival Groningen, Festival Hongerige Wolf, Drents Liedtiesfestival in het ATLAS theater, Art Carnivale Steendam, Rumbling Earth Festival Groningen, Taribush Kuna, Meulnpop, Martiniplaza (EchtErik Festival), Theater vanBeresteyn, Simplon en Noorderzon. Daarnaast is het een graaggeziene band in de provincies Groningen en Drenthe, op kleinere (Andledon) én grotere podia (VanSlag).

In 2017 won Steernvanger, dat toen nog bestond uit het duo Dion Bouwes en Dennis Krottje, het Grunneger Laidjes Festival met Duuster, een van de meest gedraaide Groninger singles van dat jaar (RTV Noord top 3). Bouwes en Krottje schrijven sinds 2017 samen muziek, waaronder De moat is vol, een protestlied over de Groninger aardbevingen. Dit nummer eindigde nipt op een tweede plaats bij de verkiezing Beste Groningstalige Song van 2017. Om hun muziek meer body te geven en hun repertoire te vergroten, vroegen ze in 2018 drie muzikanten bij hun duo, en Steernvanger zag het licht.

Website Steernvanger