Homepage van de website streektaalzang.nl.

Op de website streektaalzang.nl, met informatie over streektaalmuziek en –muzikanten in Nederland, is deze week de 9000-ste streektaalartiest geregistreerd. Zangeres Ina Walda uit Zwartemeer is de gelukkige. Streektaalzang.nl is een initiatief van Joop van den Bremen die sinds 1996 artiesten bijhoudt die in de eigen streektaal zingen en performen. Het gaat om zangers, zangeressen en muziekgroepen die vanaf halverwege de twintigste eeuw tot nu actief zijn of waren.

Carnavalscultuur
De registratie op streektaalzang.nl betreft artiesten die in het openbaar streektaalzang ten gehore brengen. In Groningen zijn dat volgens deze website om precies te zijn 502 zangers, zangeressen en muziekgroepen. Limburg is de provincie met verreweg de meeste streektaalartiesten. Op streektaalzang.nl zijn 4859 Limburgse streektaalartiesten geregistreerd. Dit heeft voor een groot deel te maken met de carnavalscultuur, waarbij de schlagers steevast in het plaatselijk dialect worden gezongen. Friesland volgt met 1372 artiesten en op de derde plaats staat Noord-Brabant met 1040 artiesten. Bekijk via deze link het aantal op streektaalzang.nl geregistreerde artiesten per provincie.

Minder nostalgie
“Zingen in de streektaal nog steeds populair”, merkt Joop van den Bremen op. “Niet alleen bij ouderen. Ook jongeren nemen steeds vaker de stap om in hun moerstaal te gaan zingen. Hiphop en hardrock zijn bijvoorbeeld muziekvormen die je steeds vaker tegenkomt. Wat verder opvalt is dat er steeds minder nostalgie in de liedjes doorklinkt.” Volgens Van den Bremen komen actuele onderwerpen en thema’s regelmatig in de eigen streektaal voorbij. Zo is het aantal liedjes over de coronaproblematiek volgens hem al nauwelijks meer bij te houden. Een mooie trend is ook dat er regelmatig nieuw streektaaltalent opduikt in de verschillende provincies.

Kijk voor meer informatie op streektaalzang.nl.