Tekielja is een band uit het Noorden van het land die voornamelijk Mexicaanse volksmuziek (de zgn. Tex Mex music) ten gehore brengt. Tex-Mex is een afkorting van Texas Mexico. Oorspronkelijk komt deze prachtige muziek waarbij de accordeon de boventoon voert uit deze grensstreek. De combinatie van de accordeon en de zang in het dialect spreekt velen aan en het blijkt maar weer eens dat de taal in de muziek geen barrière hoeft te zijn. Tekielja speelde o.a. in Noord-Brabant, Noord-Holland, de Achterhoek, Drenthe, Friesland en uiteraard Groningen.

Tekielja bestaat uit zanger/gitarist Ben Zuur, accordeonist Henk Puister, drummer Kees Zee, bassist Tjark Kuiper en sologitarist Joop de Raaf.

Een hoogtepunt voor Tekielja was het optreden in een uitverkochte Oosterpoort in het voorprogramma van de Mexicaan Flaco Jimenez. De band kreeg na afloop van het optreden vele complimenten van de Maestro en zijn zoon (drummer), zij waren erg onder de indruk van de muzikale kwaliteiten van de band Tekielja.

In april 1996 is de band Tekielja met hun eerste CD Wakker Worden uitgekomen. Aangezien deze CD een enorm succes bleek te zijn heeft de band een jaar later opnieuw een CD uitgebracht. Deze CD kreeg als titel mee de naam Tou Mor. Aangezien er nog steeds vraag is naar deze twee CD‘s heeft het vier jaar geduurd voordat er een nieuwe CD op de markt is gebracht. Deze  nieuwe CD Doe Bist Goud is in november 2002 uitgekomen en door iedereen zeer goed ontvangen. Tekielja bracht verder nog de single Groningen FC uit.

In juli 2006 is Tekielja’s eerste DVD GRUNNEGS GOLD uitgekomen en bevat 11 groningstalige nummers, met prachtige beelden van stad en ommeland. Als extra nog drie bonus nummers. Enkele geluids- en beeldfragmenten kunnen worden gedownload van de playlist.

Op de lokale, regionale en landelijke radio worden regelmatig nummers van Tekielja gedraaid. Vanuit het hele land, Duitsland en zelfs Amerika komen er zeer positieve reakties binnen over de muziek van Tekielja.

www.tekielja.nl