Wereldkampioenschappen poffert bakken in Vlagtwedde weer een groot succes

De Meertmoand Streektoalmoand ligt al een aantal weken achter ons. Een maand bomvol evenementen en activiteiten waar de streektaal centraal stond en iedereen werd uitgenodigd om in t Grunnegs te proaten. Ook in de gemeente Westerwolde gebeurde dat volop en werd van 15 tot en met 23 maart de Grunneger Weke georganiseerd. Naast de speciale opening met het Westerwolds Laidjesfestival, de Grunneger Pubquiz en de Westerwolder Schriefwedstried was er nog veel meer te beleven rondom de Groninger taal en cultuur. Voor de vierde keer werd de WK Povvertbakken georganiseerd. Een verslag van organisator Henk Vieregge, ook ondernemer van de Blokker in Vlagtwedde.

‘In’t koader van de Grunneger weke, is in Vlagtwedde, bie de Blokker, weer aain aantal evenementen organiseert. Op vraaidag was er aain Grunneger minimarkt mit aain pruiverij van aaierballen, spekdikken, fladderak, Westerwolds bier en Grunneger worst. Op zotterdag was er veur de vaarde keer de WK Povvertbakken.

Der waren 17 deelnemers dai hun zulfgebakken povvert hebben inleverd. Toun alle povverts binnen waren was der een 3-koppige commisie daai de povverts het beoordeeld. Ze keken noar de veurm, oeterlijk, ingrediënten en natuurlijk de smoak. De commisie beston oet 2 bakkers en Wiebe klijnstra, daai bekend is van “klouk”op RTV Noord. Ze haaren aain haaile zwoare toak want de ingeleverd povverts waren aalmoal van goaie kwaliteit. En zoas je joe veurstellen kinnen, as je zoveel stukken povvert hebben had den ….

Mor ze binnen der oetkommen. Aan ’t enne van de middag werden de winnoars bekend mokt onder groode publieke belangstelling.’

Winnoars
Henk Vieregge vervolgt: ‘De eerste ploatse was veur mevr. R. Knigge, de twaaide ploatse veur mevr. Wubs en de 3e plek ging noar mevr. E. Volders. Ze gingen aale draaie mit aain mooie beker en aain prachteg bossie bloumen noar hoes. Aale aandere daailnemers kregen nog aain aordeghaaidje mit noar hoes.

De winnoars van de WK Povvertbakken 2024. Foto: Henk Vieregge

Aansloetend werden de povverts verkocht veur de stichting Centrum Groninger Taal & Cultuur. Mensen konnen plakken povverts veur 50 cent kopen en dit het aain bedrag van 150 euro opbrocht. Aain mooi resultoat.

Op noar de viefde editie van dit gebeuren!’

Centrum Groninger Taal & Cultuur wil de WK Povvertbakken organisatie stief bedanken voor de mooie bijdrage. Deze zal worden besteed aan de realisatie van de Pervinzioale Schriefwedstried 2024 die dit najaar weer zal plaatsvinden.

Alle deelnemende pofferts werden mooi uitgestald bij de Blokker in Vlagtwedde Foto: Henk Vieregge