Zaterdagmiddag 19 november is het thuiskomen in het Huis van Cultuur en Bestuur in Hoogezand. Tijdens de tweede editie van festival GRN staat het gebouw geheel in het teken van Groningen en het Gronings. De organisatie is in handen van Kielzog, Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC), Bibliotheek Hoogezand, Stichting t Grunneger Bouk en Historisch Archief Midden-Groningen. CGTC presenteert deze middag verschillende activiteiten waarbij het gevoel van thuiskomen in Groningen centraal staat.

Literaire Talkshow: Dit is mien thoes
Anne Jan Toonstra is cabaretier, presentator en muzikant. Tijdens GRN presenteert hij de Literaire Talkshow: Dit is mien thoes en gaat hij in gesprek met drie generaties Groninger schrijvers en dichters. Te gast zijn Martin Hillenga, Fieke Gosselaar, Lilian Zielstra, Jan Siebo Uffen, Herman Sandman en Sanne Meijer. Anne Jan Toonstra praat met hen over hun eigen werk en het schrijven over lokale onderwerpen. En over het Groninger thuisgevoel: Hoe verwoord je dit en hoe komen gevoelens als thuiskomen en verbonden zijn met een omgeving terug in de werken van de schrijvers? De Literaire Talkshow is een initiatief van CGTC in samenwerking met Bibliotheek Hoogezand.

Preview: Kroniek van Overschild
In het Groningse dorp Overschild moet tachtig procent van de huizen worden gesloopt vanwege onherstelbare aardbevingsschade. Wat doet deze ingrijpende gebeurtenis met het dorp, en hoe geef je als fotograaf, filmmaker en schrijver een stem aan de bewoners? Onder leiding van Louis Stiller gaan Gus Drake, Martin Hillenga en Saskia Jeulink, makers van de multimediale productie Kroniek van Overschild die eind dit jaar wordt gepresenteerd, hierover tijdens GRN in gesprek met twee inwoners van Overschild: Klaasje Pen en Cees Wildervanck. Ook te zien is het kunstwerk Bevingstenen van Marc van Vliet en met muzikale intermezzo’s van Erwin de Vries.

Vrundenboukje
Jan Siebo Uffen is bekend Groninger schrijver en publiceert al sinds de jaren zestig van de vorige eeuw verhalen en gedichten. Schrijven doet hij in het Gronings, in de taal van het Oldambt. In 1991 kreeg hij de Literaire Pries van t Grunneger Bouk voor zijn gehele oeuvre, maar het grote publiek kent Uffen van zijn liedteksten die hij schreef voor onder andere Arnold Veeman en Wia Buze. Afgelopen zomer werd Uffen tachtig jaar en ter gelegenheid hiervan verschijnt op 19 november zijn Liber Amoricum – Vrundenboukje. Het gedichtenboekje is gerealiseerd in samenwerking met CGTC. Bezoekers van GRN kunnen een gratis exemplaar komen ophalen bij de CGTC-stand op de Toalmaart.

Verhalenvertellers
De verhalenvertellers van vertelcollectief Kom op Verhoal komen tijdens GRN met bijzondere verhalen over de streekcultuur van het Westerkwartier. Voor wie het maar horen wil vertellen ze in de streektaal of in het Nederlands: mooie en spannende verhalen over heksen en tovenaars, boefjes en helden. Over hoe het ooit was in het Groningen ten westen van de stad, over wat er nu speelt en hoe het in de toekomst zou kunnen worden. De verhalen zijn geschikt voor jong en oud, kom ze live beluisteren in de bibliotheek van Hoogezand.

Gronings in de breedste zin
In deze tweede editie van GRN ervaar je het Gronings in de breedste zin: de Groninger taal, proza en poezië. Groninger landschap, historie, wetenschap en natuurlijk livemuziek van onder meer Jan Veldman, Jan Henk de Groot, Arnold Veeman en Josien Bakker. Voor de liefhebbers zijn er lezingen, demo’s en spelletjes. Ben je op zoek naar boeken over Groninger literatuur of erfgoed? Kom dan naar de Toalmaart en de historische markt, waar Groninger taal- en cultuurorganisaties, historische verenigingen en boekhandelaren zich presenteren. GRN is gratis te bezoeken in het Huis van Cultuur en Bestuur. Ook voor kinderen is er heel veel leuks te doen en te ontdekken over het Gronings.

Praktische info

Datum: zaterdag 19 november 2022

Tijden: 13:00 – 17:00 uur

Locatie: Huis van Cultuur en Bestuur (Gorecht-Oost 157, 9603 AE Hoogezand)

Kosten: gratis toegang

Meer info en het complete programma: www.kielzog.nl