Swinder

Foto: Knelis

Geboren en getogen onder de rook van Groningen stad en met een Groninger woordenschat beperkt tot moi wil singer-songwriter Bas Schröder (1983) jarenlang niets weten van het Gronings. Na een aantal studies, baantjes, bandjes en harten versleten te hebben volgen rond 2012 de eerste voorzichtige pogingen iets in het dan nog exotische Gronings te schrijven. Met het Groninger Woordenboek van K. ter Laan op tafel ontstaan onder de naam Swinder de eerste teksten. Over gebroken harten en kapotte klokken, over drank, landbouw en werkloosheid.

De single Noar Stad van Swinder wordt het meest gedraaide Groningstalige nummer van 2013 en levert de inmiddels vijfkoppige band optredens op in onder meer De Oosterpoort en Vera en op festivals als Eurosonic, Welcome to the Village, Hongerige Wolf, Here Comes The Summer en Noorderzon. Door deze goedgevulde agenda en de positieve persaandacht staat Swinder geprogrammeerd op Noorderslag 2015. Na een korte samenwerking met platenlabel Excelsior, een aantal regionale hits, optredens in de regio en tour door heel Nederland en daarbuiten brengt Swinder in 2019 hun eerste album uit getiteld Nosk. Het album is tot stand gekomen in samenwerking met Tim Knol.

In de beatlesque popsongs, sobere folk en dan weer uitbundig gearrangeerde tekstcollages komen thema’s als eenzaamheid, liefde, vastklampen en loslaten aan bod. Dikwijls tegen de achtergrond van zowel het Groninger platteland uit een jeugd die nu toch echt wel voorbij is, als tegen die van een stad, waar de onvermijdelijke volwassenheid op de loer ligt. Vaker dan eerst wordt de autobiografische teksten nu afgewisseld met een vrijere tekstbenadering, waaraan ook de niet Gronings sprekende luisteraar zijn eigen invulling kan geven.

www.swinder.nl