Tjaard W.R. de Haan (Den Haag 1919 – Oegstgeest 1983) was leraar Nederlands, schrijver, dichter en volkskundige. Aan de Leidse universiteit volgde hij een studie Nederlands met o.a. colleges dialectologie en volkskunde. Toen in 1941 de universiteit gesloten werd, week de kandidaat-Neerlandicus uit naar Groningen waar hij zijn studie voortzette. Aan het eind van de oorlog dook hij onder in Wagenborgen, gedurende deze periode leerde hij Gronings van zijn oma en uit het woordenboek van K. ter Laan.
Hij publiceerde tientallen boeken met, vaak ter plaatse opgetekende, Groninger liederen en volksverhalen en De Haan was redacteur van het Groningstalig tijdschrift Dörp en Stad. Naast de vele boeken op het gebied van volkskunde publiceerde hij twee dichtbundels met Nederlandse en Groninger poëzie, Springbalsamien en andere gedichten (1980) en Bereklauw en andere gedichten (1981). [JG]

Foto overgenomen uit: Geschiedenis van de Groninger Literatuur door P. J. van Leeuwen

Lit: P.J. van Leeuwen, Geschiedenis van de Groninger Literatuur (Actief, 1984). www.dbnl.org. H. Diemer en J. Loer, Twee eeuwen Gronings, n golden toal (In Boekvorm 2005)