De Groninger folkgroep Törf is opgericht in 1976. Törf is de eerste groep die zich bekommert om de Groninger liedgoedtraditie en Groninger dansmuziek. Bandleden zoeken zowel in schriftelijke als mondelinge bronnen naar geschikte traditionals. In de loop van de jaren tachtig ontwikkelt Törf zich verder door steeds meer Groninger kwaliteitspoëzie als uitgangspunt te nemen. De leden van Törf zetten werk van dichters als Hans Elema, Simon van Wattum, Jan Niehof, Edddy de Jonge en Jan Boer op muziek gezet. Daarnaast werd nauwgezet verder gewerkt aan de zoektocht naar de traditie en de bewerking daarvan.

Törf ontwikkelt in de loop der jaren een eigen, uniek, geluid. De muziek klinkt enerzijds traditioneel maar is toch eigentijds door de bijzondere arrangementen en de instrumentatie. De muzike van Törf kenmerkt zich door de mix van gitaren, doedelzakken, viool, accordeon, bas en zang. In Törf herkent men een bijzondere combinatie van teksten in een kleine streektaal en een veelzijdige vorm van wereldmuziek.

Törf bestaat vandaag de dag uit Henk Scholte zang, Eddy de Jonge gitaar/bas, Geert ridderbos Accordeon/fluiten, Flip Rodenburg doedelzakken/blaasinstrumenten, Marius Greiner viool/mandoline, Jos Kwakman snaarinstrumenten en Gerda Kuiper techniek.

Website
Website Poparchief Groningen