Het Gronings volkslied bestaat 100 jaar en dat wordt groots gevierd. Op 28 september om 17:00u klinkt het Grunnens Laid op 100 plekken in de provincie Groningen. Trotse Groningers worden opgeroepen om mee te zingen én om locaties te organiseren waar het volkslied gezongen kan gaan worden. Dit provincie-brede festival wordt georganiseerd door Tocht om de Noord en vindt eveneens plaats tijdens het populaire tweedaagse wandelevenement. Het Gronings volkslied ligt aan de basis van de Tocht om de Noord en het Pronkjewailpad.

100 podia in Groningen
De organisatie wil laten zien én horen dat we trots zijn op Groningen, door samen op 100 locaties (‘podia’) het Grunnens Laid te zingen. Het Grunnens Laid is namelijk niet van één plek, maar van ons allemaal. Overal in de provincie – in álle gemeenten – klinkt op zaterdag 28 september om ca. 17:00u het Grunnens Laid. Dat kan uiteenlopen van een orgel in de kerk of een koor in het dorpshuis tot een grootschalige sing along tijdens een muziekfestival. Andere podia zijn bijvoorbeeld borgen, musea en horeca-locaties. Inwoners kunnen naar deze ‘podia’ toekomen om het volkslied mee te zingen. Het hoofdpodium staat op het Museumplein in Veendam. Daar wordt het volkslied gezongen door bekende Groninger artiesten én 100 ‘vaandeldragers’ afkomstig uit de participerende dorpen.

Randevenementen
Deelnemende locaties worden aangemoedigd om het festival 100 Jaar Grunnens Laid aan te grijpen om leuke evenementen te organiseren, zoals een Groninger Dag. Ook leuk: activiteiten in het kader van ‘100’. Denk bijvoorbeeld aan 100 meter Groningse vlak breien, een Groningse quiz met 100 vragen of een sponsortocht van 100 kilometer. Ook is het zingen van het Grunnens Laid makkelijk aan te haken bij bestaande en geplande activiteiten op die dag. Zo zal het Gronings Volkslied ook klinken tijdens de reünie van scholengemeenschap Ubbo Emmius in Stadskanaal.

Meedoen?
Ben jij trots op Groningen en wil je dat het Grunnens Laid ook in jouw dorp te horen is? Zo gepiept! Regel een locatie (dorpsplein, kerk of café) en misschien een koor, orgel of bandje. Trommel een groepje vrienden, de dorpsvereniging, je sportvereniging of de schoolklas van je kinderen op en laat gezamenlijk jullie stem horen (of het nu 10 of 10.000 mensen zijn, dat maakt niet uit). Of organiseer je toevallig al iets op die dag en wil je aanhaken als ‘podium’? Wij helpen je graag op weg. Neem voor meer informatie, vragen of opgave contact op via grunnenslaid@gmail.com.