Foto: Saskia Jeulink

‘We moeten blijven praten over de gevolgen van de aardbevingen’

De parlementaire enquête over de aardgaswinning is achter de rug, er is geld toegezegd voor Groningen, is hiermee het aardbevingsverhaal klaar? Nee, zeggen de makers van ‘Bodem in Beweging op tournee’. Ze gaan met de film ‘Bodem in beweging – Als werelden elkaar raken’ en de foto’s uit de expositie ‘Ode to home‘ op tournee, om het overal in het land te hebben over de gevolgen van de aardbevingen. “Op het oog lijken zaken nu goed geregeld, maar daar hebben die tienduizenden Groningers die nog met schade zitten, of versterkingsperikelen of PTSS niks aan. We moeten met elkaar blijven praten, elkaar helpen en aanmoedigen om met goede oplossingen te komen en Nederland te waarschuwen,” zegt journalist en presentator van de debatavonden Louis Stiller. “Want wat in Groningen is gebeurd, kan ook elders gebeuren.”

Op tournee
De komende maanden trekken documentairemaakster Saskia Jeulink en fotograaf Gus Drake met film en foto’s de regio in en praten na afloop met het publiek, maar ook met bestuurders zoals René Paas of Susan Top, oud-secretaris van het Groninger Gasberaad. Alle opnames van de film en de foto’s zijn gemaakt in Overschild, een dorp dat voor 80% tegen de vlakte gaat. Tegelijkertijd is te zien hoe bestuurders hun afwegingen maken en welke desastreuze gevolgen dit heeft voor de regio. Inwoners van dit dorp gaan ook mee op tournee. Zij weten als geen ander hoe het is als je je huis kwijtraakt. “Het is zeer aangrijpend om die verhalen te horen,” vertelt Louis Stiller. “Zelfs de mensen die nieuwe huizen krijgen, hebben het moeilijk. Want het is niet wat ze gewild hebben.”

Napraten
Na vertoning van de film kan iedereen meepraten. Wat ging er allemaal mis tijdens de afhandeling van de schades en de opmars van de versterkingen? En kan het ook anders? De eerste avond is op vrijdag 9 juni in Op Maarhuizen met als gast Derwin Schorren, oud bestuurslid van de Groninger Bodem Beweging. Erwin de Vries verzorgt de muziek. Op zondagmiddag 25 juni is er een voorstelling in Woudbloem, hierbij is ook een doventolk aanwezig. Op vrijdag 7 juli gaat de tour naar Wongema in Hornhuizen, hier is René Paas te gast. Eerder was de film al te zien in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam, een vertoning in Utrecht volgt nog. Tickets zijn te verkrijgen via www.stichtingbeeldlijn.nl