Foto website Forum Groningen

Het Gronings krijgt een speciale en vaste plek binnen het gebouw van Forum Groningen. Tijdens het 24-uurs openingsprogramma voor alle Groningers vindt op zaterdag 30 november de feestelijke onthulling plaats van het Groningstalige gedicht Dichten geschreven door Simon van Wattum. Het gedicht zal vanaf dat moment voor iedereen zichtbaar zijn op een prominente plek op één van de muren binnen het nieuwe Forum-gebouw. Het bijzondere initiatief om de Grunneger toal binnen het Forum Groningen zichtbaar te krijgen komt van Stichting Grunneger Toal.

In een spectaculair gebouw midden in de Groninger binnenstad – waar met verhalen, films, events en festivals de bezoekers worden uitgedaagd en geïnspireerd door de wereld van nu en de mogelijkheden van morgen – kan de Groninger identiteit en taal uiteraard niet ontbreken. De Stichting Grunneger Toal heeft gezocht naar een passende tekst om het Gronings een vaste ereplaats te geven in het Forum. Deze is gevonden bij de Groninger dichter die door velen als de grootste dichter van Groningen wordt erkend: Simon van Wattum.

In de aanloop naar de opening maakte deMunnik-deJong-Steinhauser architectencollectief, dat een groot deel van de inrichting van het Forum heeft verzorgd, een verrassende vormgeving voor het gedicht op de juiste plek in het nieuwe gebouw. Ingebed in een speciaal programma met bijdragen van onder andere Jan Groenbroek van stichting t Grunneger Bouk en de Groninger folkformatie Törf zal het gedicht zaterdag aanstaande officieel worden onthuld.