Molenaar Jan Kugel vertelt aan leerlingen van groep 5/6 op basisschool IKC St Vitus in Winschoten. Foto: Olaf Vos

Tijdens Moi Meertmoand! introduceren ruim zestig scholen in Groningen het Gronings is de klas met de gratis Wiesneus, het kindermagazine in het Gronings. Maar er is meer Gronings in de klas in deze streektaalmaand. Vorige week was er met Verhoalenvertellers in de klas veel aandacht voor het Gronings in het basisonderwijs. Verschillende Groningers gingen met hun Grunneger verhoalen op pad, de provincie in en langs heel wat verschillende basisscholen. Pé en Rinus (Peter de Haan en Frank den Hollander) gingen naar de Oosterhoogebrugschool in Stad, zanger Bert Hadders reisde af naar Oost-Groningen, molenaar Jan Kugel vertelde verhalen in het Oldambt(sters) en vertelster Ina de Raad ging naar basisscholen op t Hogeland.

Olaf Vos rapt in het Gronings op SWS Op Wier in Ezinge. Foto: SWS Op Wier.

Kom op Verhoal
Vertellers van Kom op Verhoal (Mien Westerkwartier) gingen langs bij verschillende scholen in het Westerkwartier, onder andere naar SWS op Wier in Ezinge waar vertelster Aafke Hoek Westerkwartierder verhalen vertelde en Olaf Vos van CGTC was mee en deed Groninger woordspelletjes met de kinderen. “Sommige kinderen waren het er nog niet mee eens dat Ezinge nu bij het Westerkwartier hoort. Ze konden het verhaal van De Slimme Boerendochter goed volgen en vonden het hartstikke leuk. Aafke mocht gerust nog eens langskomen. Olaf Vos sloot af met de rap Grunnegs proaten we apmoal. Lees het complete verslag van Kom op Verhoal op de website van Mien Westerkwartier.

Midwinterhoornblazers
Ook in de Gemeente Westerwolde waren verhalenvertellers te vinden. De Giezelbaargbloazers uit Veele namen hun midwinterhoorns mee naar Jipsinghuizen. “We waren te gast in OBS de Plaggenborg en verzorgden hier een gastles waarin aan de leerlingen uitleg werd gegeven over de traditie en de geschiedenis van het midwinterhoornblazen. In het Gronings natuurlijk. Ook kregen de leerlingen de mogelijkheid om het zelf te proberen. En daar werd dankbaar gebruik van gemaakt, en er zit zowaar talent tussen. Voor dit proberen hadden de Bloazers een aantal hoorns meegebracht die hun jongsleden zijn geschonken. Door een inwoner van Jipsinghuizen.”

De Giezelbaargbloazers te gast op OBS De Plaggenborg in Jipsinghuizen. Foto: de Giezelbaargbloazers

Bekijk hier een uitgebreide en mooie serie foto’s gemaakt op verschillende basisscholen in Stad en provincie Groningen: Fotoverslag Verhoalenvertellers in de klas