Leerlingen van het Ubbo Emmius en Groninger Taal docent Olaf Vos. Foto: Olaf Vos

Afgelopen november startte Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC) met een speciaal lesprogramma Gronings voor het voortgezet onderwijs. Olaf Vos, docent en streektaalconsulent bij CGTC, liet scholieren van het Ubbo Emmius College in Winschoten in tien lessen kennismaken met de Groninger taal. De lessen vonden naschools plaats, in het leslokaal en – na de sluiting van de scholen in verband met de coronamaatregelen – online. De pilotlessen zitten er bijna op én er komt een vervolg. In maart gaan het Terra College in Winsum en het Dollard College in Winschoten ook aan de slag met de lessen Gronings van CGTC.

Ubbo Emmius
Naast streektaalconsulent is Olaf Vos ook docent wiskunde op de Ubbo Emmius in Winschoten. Scholieren van deze scholengemeenschap zijn volgens hem bekend met de streektaal. De jeugd hoort het Gronings op straat en bijvoorbeeld tijdens het voetballen en sporten. Thuis wordt vaak nog Gronings gesproken door de ouders en opa’s en oma’s. De jongeren van de Ubbo Emmius zijn erg enthousiast over de lessen Gronings: “Vanaf de eerste dag was de hele groep bij alle lessen aanwezig en zeer betrokken bij de diverse opdrachten. Het was een hele leuke en erg enthousiaste groep die in hun vrije tijd de lessen volgden. Dat ze iedere woensdag het laatste lesuur weer zo vrolijk de klas binnenkwamen, blijf ik toch bijzonder vinden.”

Buusboukje
Gronings, is dat niet stoer? Dit zou je je, ook als jongere, kunnen afvragen. Olaf Vos vindt van niet en om de jeugd verder op weg te helpen bedacht hij naast de lessen Gronings voor VO ook iets bijzonders voor basisscholen in Groningen: een buusboukje. Olaf: “Er zijn genoeg leerkrachten die werken op lagere scholen die wel iets zouden willen doen met de Groningse taal. Ze vinden het echter lastig om iets te vinden wat de kinderen boeit en waarmee ze de kinderen ook iets kunnen leren. Ik dacht toen aan die zakboekjes die bestaan bijvoorbeeld voor het Frans of het Spaans. Wanneer die er nu eens zouden zijn voor het Gronings? Dan zou je wellicht leerkrachten iets kunnen bieden waarmee ze op een laagdrempelige manier aan de slag kunnen. Ik ben in mijn netwerk gaan zoeken en vond drie basisscholen die hier ook wel iets in zagen. Zij gaan dit voorjaar aan de slag met het buusboukje.”

Het is de bedoeling dat de drie scholen gebruik gaan maken van het buusboukje, om de kinderen iets te leren over de Groningse taal. Het buusboukje zal binnenkort verkrijgbaar zijn bij CGTC.

Meer weten over de lessen Gronings?
Het lespakket Gronings voor VO is zo bedacht en samengesteld dat iedere docent er in principe mee bezig kan in de klas. Scholen en docenten binnen het voortgezet onderwijs in Groningen kunnen voor meer informatie en het aanvragen van het lesmateriaal contact opnemen met CGTC, info@cgtc.nl.

Extra
Ook Chiara Ringnalda, reporter van Grandioos Groningen, schoof in Winschoten aan bij de lessen Gronings van Olaf Vos. In tien afleveringen volgt de kijker Chiara in haar zoektocht naar het Gronings en hoe zij zich de streektaal eigen probeert te maken. Bekijk hier de afleveringen.
Dagblad van het Noorden verslaggever Louis van Kelckhoven schreef een mooi artikel over de lessen Gronings voor VO van CGTC. Lees hier het artikel online terug.