Als onderdeel van het provinciaal programma 75 Jaar Vrijheid presenteren zeven Groningse acts elk een nummer dat gebaseerd is op een verhaal over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Groningen. Het zesde nummer uit de reeks is ‘Dominik’ door VanDeStraat.

Dominik
Dominik gaat over Dominik Podgórksi, die het geluk heeft te ontsnappen aan de vijand. Bij het bevrijden van Nederland komt hij Giny tegen, de dochter van een drogist in Ter Apel. Nadat ook de laatste plaatsen zijn bevrijd, keert Dominik terug naar Ter Apel en gaat op zoek naar Giny. Hij keert niet meer terug naar zijn geboorteland Polen, trouwt met Giny en samen krijgen ze twee kinderen. “We zochten een verhaal dat ons kon inspireren voor een bij VanDeStraat passende tekst. Dus ergens moest ondanks de moeilijke tijd ook de zon schijnen. We zien zo dat er in tijden van ellende ruimte is voor liefde en een lach” aldus VanDeStraat.

Streektaal
Wie van mening is dat streektaal voor oudbolligheid staat komt bedrogen uit. De jongens van VanDeStraat bewijzen met hun bekende hits in het Gronings én in een akoestische bezetting dat streektaal fris, levendig en actueel kan zijn.

Dit project wordt mogelijk gemaakt door het Vfonds, Provincie Groningen, Stichting Pandeon, Centrum Groninger Taal & Cultuur en POPgroningen.